Svečano uručeno priznanje Anti Gliboti: Osoba godine 2017.

Foto: narod.hr

Poznatom hrvatskom intelektualcu, humanistu i štovatelju svega što hrvatski diše – g. Anti Gliboti, koji živi u Parizu, a koji je dosad priredio niz akcija vezanih uz našu državu, u četvrtak, 11. siječnja, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića svečano je dodijeljeno priznanje – Osoba godine 2017.!

U ime organizatora priznanje mu je uručio Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 91.(UHBDR91.), dok su tom prigodom još govorili: književnik Mile Pešorda te hrvatski branitelji Ivica Matošević i Željko Baća. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Mirko Švenda – Žiga.

“Dosad sam primio brojna priznanja i nagrade diljem svijeta, ali ovo mi je jedno od najdražih, jer dolazi od srca, srca hrvatskih branitelja” – rekao je Glibota te podsjetio i na njegovu borbu za Hrvatsku ne samo u Domovinskome ratu, već i u vrijeme komunizma, kada je 11. siječnja 1972. bio uhićen zajedno sa Tuđmanom, Pavletićem, Veselicom, Šošićem, Đodanom i drugima.

“Žao mi je što na današnji dan nema niti jednog od desetorice hrvatskih intelektualaca koji smo uhićeni tog dana 1972. Još sam ja, os svih njih, jedini na životu i dužnost mi je svjedočiti i o tim danima” – kazao je.

Branitelji su se odlučili dodjelo priznanja Anti Gliboti istaknuti njegov doprinos stvaranju hrvatske države, podsjetiti na njegova velika humanitarna djela, ali i skretnuti pozornost na brojne Hrvate koji žive i rade daleko od Domovine, a o kojima se danas malo zna, govori i piše.

“Početkom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata naša je dijaspora iznimno mnogo pomagala obrani Hrvatske, koja je bila napadnuta prije svega od Srbije, Crne Gore, ali i domaćih izdajica. To se ne smije zaboraviti. Vjerujemo da će ovo priznanje potaknuti i druge Hrvate izvan Domovine da se i dalje bore za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu” – čulo se uz ostalo na ovom skupu, kojem su bili nazočni i predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba i drugi.

Inače, dosad su ovo priznanje primili: hrvatski stradalnik Đuro Glogoški, general Mladen Markač i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvor: narod.hr