Svećenik je ušao u goruću katedralu kako bi spasio trnovu krunu i Presveti Sakrament

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Svijet je još uvijek pod dojmom zastrašujućih apokaliptičnih prizora pariške katedrale Notre Dame u plamenu. Dok javne ličnosti iz cijeloga svijeta izražavaju svoje žaljenje, u medijima se iz sat u sat pojavljuju nove slike i detalji jučerašnjeg požara koji je gotovo u potpunosti uništio katedralu Notre Dame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su se doznali i detalji o svećeniku koji je uspio ući u goruću katedralu i u zadnjem trenutku spasiti Presveti oltarski sakrament te relikviju Kristove trnove krune.

Jean-Marc Fournier, kapelan pariške vatrogasne brigade inzistirao je da uđe u katedralu i pomogne spasiti Trnovu krunu i Presveti oltarski Sakrament, prenosi Guardian.

Skrbio za žrtve terorističkog napada u Parizu 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član pariških hitnih službi rekao je za Sky News da je kapelan Jean-Marc Fournier apsolutni heroj.

“Uopće nije pokazivao strah dok je odlazio u relikvije unutar katedrale i pobrinuo se da one budu spašene. On se svakodnevno bavi životom i smrću i ne pokazuje strah”, izjavio je član hitnih službi.

Fournier je 2015. pohvaljen zbog skrbi za žrtve terorističkog napada u dvorani za glazbu u Bataclanu, moleći se i tješeći one iznutra, a 2004. godine preživio je zasjedu u Afganistanu što je rezultiralo smrću 10 vojnika, prenosi Sky News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući hrabrosti svećenika Fourniera posvećene hostije spašene su iz požara, a tako i kruna za koju se vjeruje da ju je sam Isus nosio tijekom raspeća.

No, trnova kruna je samo jedna od brojnih relikvija i dragocjenosti koje je čuvala pariška katedrala Notre Dame, a od kojih su mnoge nestale u požaru. Popis umjetničkih djela i predmeta koji su krasili katedralu moguće je pogledati ovdje.

U nastavku donosimo popis predmeta i dragocjenosti koje su spašene, te onih čije stanje još nije poznato, kako donosi The Guardian.

Spašeni predmeti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trnova kruna

Važnost ove krune je u tome što katolici vjeruju da ju je nosio Isus Krist tijekom njegova raspeća. Prema New Advent’s Catholic Encyclopedia, kruna je došla u Pariz 1238. godine kada ju je car Constantinople dao kralju Luju IX. Gradonačelnica Pariza još je u ponedjeljak potvrdila da je kruna spašena iz crkve.

Velike orgulje

Glavni orguljaš katedrale Notre-Dame, Vincent Dubois, rekao je da velebne orgulje, koje imaju oko 8000 cijevi, nisu izgorjele u požaru. No, nije jasno u kakvom su stanju, niti da li se na njima može svirati. Orgulje su napravljene davne 1403. godine, ali su u narednima stoljećima nekoliko puta nadograđivane i obnavljane.

– To je krhki instrument, naročito njegove cijevi. Nije izgorio, ali još ne znamo je li ga možda oštetila voda. Tako da ne znamo hoće li ih trebati restaurirati ili ne – rekao je službenik ministarstva kulture Bertrand de Feydeau.

Tunika svetog Luja

Riječ je o lanenoj tunici iz 13. stoljeća koja je navodno pripadala kralju Luju IX, istom onom koji je u Francusku donio ranije spomenutu krunu od trnja koju je navodno nosio Krist. Luj IX je sudjelovao u Sedmom križarskom pohodu pa 1270. izgubio život u narednom, Osmom križarskom pohodu. Kanoniziran je 1297. godine, a ostao je jedini francuski kralj koji je proglašen svecem. Gradonačelnica Pariza potvrdila je da je tunika spašena.

Dijelovi Kristova križa i sveti čavli

U Notre-Dame se čuvao i djelić drva za koji crkva tvrdi da je zapravo dio križa na kojem je raspet Krist. Osim toga, tu je i čavao s kojim su rimski vojnici navodno probili jednu Isusovu ruku (ili nogu). Francuski mediji tvrde da je i jedno i drugo spašeno iz požara.

Tri rozete

Foto: snimka zaslona

Tri velike rozete s vitrajima preživjele su požar. Riječ je o onima sa zapadne, sjeverne i južne strane crkve. To je u utorak rano ujutro potvrdio glasnogovornik katedrale André Finot, iako ih stručnjaci još nisu pregledali kako bi ustanovili postojanje neke skrivene štete.

Skulptura “Skidanje s križa”

Foto: Prajnadhyana, commons.wikimedia.org

Skulptura “Skidanje s križa” slavnog kipara Nicolasa Coustoua, koja se nalazila na glavnom oltaru, sudeći prema informacijama, preživjela je požar, iako je u njezinoj neposrednoj blizini srušen dio svoda.

Predmeti čije stanje još nije poznato: 

Još uvijek nije poznato što je sve točno spašeno.

Naša Gospa od Pariza

Foto: sailko, commons.wikimedia.org

Čuvena skulptura poznata je i po nazivu Naša gospa od Pariza (kao i katedrala), a prikazuje Djevicu Mariju i Isusa. Nastala je u 14. stoljeću, a u katedrali se nalazi od 1818. godine.

Skulptura svetog Dionizija

Riječ je o još jednom dijelu Nicolasa Coustoua iz 18. stoljeća, a prikazuje svetog Dionizija, zaštitnika Pariza.

Slika svetog Tome Akvinskog

Foto: snimka zaslona

Nastala u 17. stoljeću, slika je darovana katedrali 1974. godine, a prikazuje Tomu Akvinskog kako s ljudima pije iz vrela mudrosti.

Uništene relikvije:

Zasad je potvrđeno da su uništene tri relikvije koje su bile u katedrali: odvojeni dio “svete krune od trnja”, relikvija sv. Dionizija i relikvija svete Genoveve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.