Sveta Teodora – Sestra Božje Providnosti, osnivačica škola, sveučilišta, sirotišta i ljekarni

Teodora
Foto: Archives of the Sisters of Providence of Saint Mary-of-the-Woods (Fair use)

U francuskom selu Étables-sur-Mer (Bretanja) 1798. godine rodila se Anne-Thérèse Guérin, kći časnika Napoleonove mornarice Laurenta Guérina, te majke Isabelle Lefèvre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podučavala ju je majka, a prvu svetu Pričest primila je u desetoj godini života. Tada povjerava župniku želju da bude redovnica. U petnaestoj godini života ostaje bez oca, dok majka doživljava teško zdravstveno stanje, kao posljedicu muževe smrti, upadajući u duboku depresiju. I tako Anne-Thérèse preuzima odgovornost za kućanstvo, majku, sestru, vrt…

Godine 1823. pristupa Sestrama Božje providnosti, uzimajući redovničko ime Teodora. I dok je djelovala kao učiteljica na par mjesta, neprestano pomaže siromasima. U listopadu 1840. godine, pozivom američkog biskupa iz Vincennesa (Indiana), s još pet sestara svoje družbe, odlazi preko mora. Tu žive i ujedno rade na jednoj farmi. Sestra Teodora osniva novi red – Sestre Božje providnosti (Sisters of Providence), postajući poglavaricom tog reda. Godine 1841. otvara se akademija za djevojke: najstariji katolički ženski koledž u Sjedinjenim Državama, kasnije i ugledno sveučilište St. Mary of the Woods.

Majka Teodora, osim osnivanja škola, osniva prvo muško i žensko sirotište u Vincennesu (Indiana), a potom i brojne ljekarne. Tu su lijekovi za siromahe bili besplatni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kraće bolesti, u Saint Mary-of-the-Woods-u preminula je 14. svibnja 1856. godine. U njihovoj crkvi Bezgrešnog Začeća čuvaju se njezine relikvije. Danas postoji oko četiristo redovnica reda Teodore, s djelovanjem u Sjedinjenim Državama i Aziji. Godine 1998. biva proglašena blaženom od pape Ivana Pavla II, a 2006. godine svetom od pape Benedikta XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.