Sveti Augustin Kenterberijski – Tko je bio apostol Engleske?

Augustin
Foto: www.commons.wikimedia.org

Između desetak Božjih ugodnika s imenom Augustin najpoznatiji je sveti Augustin, hiponski biskup i naučitelj Crkve iz staroga vijeka (+ 28.VIII. 430.), a za njim sveti Augustin Kenterberijski, apostol Engle­ske iz srednjeg vijeka, kojeg slavimo na današnji dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O njegovu podrijetlu, školovanju i djelovanju prije engleske misije ne znamo ništa, osim kako je bio tajnik svetoga Grgura pape (590.-604.) i star­ješina benediktinskog samostana svetog Andrije, što ga je sveti Grgur osnovao u Rimu na brdu Celiju. Augustin ulazi u povijest Crkve i svijeta 596. godine, kad ga je papa Grgur poslao s 39 benediktinaca u navedeni sa­mostan u Englesku, kako bi poradio na obraćenju Anglo-Sasa. Kao što je poznato, veliki britanski otok, osim sjevernog dijela, već su bili osvojili stari Rimljani i priključili ga rimskom carstvu, pa su Britanci do kraja IV. stoljeća primili kršćanstvo i imali organiziranu Crkvu. Ali, kad se 407. iz Britanije povukla rimska vojska, sa sjevera prodiru poganski Pikti, a s europskog kopna germanski Angli, Sasi i Juti, protjeraju Britance i uništiše kršćansku Crkvu.

Tako je zemlja ostala u poganstvu dva stoljeća.

Veliki papa Grgur često je imao prigodu na rimskom trgu vidjeti kako trgovci prodaju krasne mladiće koji se zovu Angli, „anđeli”, a dovedeni su iz Britanije. Bilo mu je žao što su još uvijek pogani, pa je odlučio poučiti ih u kršćanstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benediktinci u Britaniji 

Godine 596. opremi Grgur 40 benediktinaca na čelu s priorom Augustinom u Britaniju. Ali, prolazeći kroz Galiju, misionari su čuli slabe vijesti o surovim Anglo-Sasima, pa odustanu od puta i poslaše Augustina papi neka ga o tome obavijesti. Grgur se nije dao smesti.

Oh­rabri misionare, zapovjedi im neka nastave misiju. Misionari dođoše do maloga britanskog otoka Thaneta. Tu im je sami kralj Kenta Etelbert, čija je žena Berta franačka kneginja bila već kršćanka, došao u posjet i, saslušavši njihovu nakanu, dopustio im je neka kršćansku nauku slobodno propovijedaju po cijeloj njegovoj kraljevini.

Na Duhove 2. lipnja 597. Augustin krsti kralja, a za Božić iste godine deset tisuća njegovih podložnika. U prijestolnici Kenta Canter-bury-u (stari Durovernum) Augustin je osnovao biskupiju. God. 601. Grgur je uredio crkvenu hijerarhiju u Engleskoj tako što je u Londonu i Votfku uspo­stavio metropolije, svaku s 12 biskupija, a Augustina je učinio primasom. Tako je Canterbury postao središtem katoličke Crkve u Engleskoj sve do 1534. godine, kad se engleska anglikanska Crkva otcijepila od Rima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja 7. stoljeća cijeli je britanski otok bio katolički

Sjeme riječi Božje, koje je Augustin posijao među Anglo-Sasima, nastavili su podržavati njegova subraća i učenici te je tako do kraja 7. stoljeća cijeli britanski otok bio katolički.

Sveti Augustin, apostol Engleske, umro je 604. (ili 605.) i pokopan je u opatijskoj crkvi svetog Petra i Pavla (danas svetog Augustina) uz grob kralja Kenta u Canterbury-u.

Augustinovo značenje za Crkvu i Englesku lijepo naglašava zborna molitva, koja glasi: „Bože, ti si propovijedanjem svetog Augustina, bis­kupa, Englesku priveo svjetlu Evanđelja. Neka njegov rad donosi trajne plodove u tvojoj Crkvi.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.