Svjetski dan glazbe: Umjetnost božanske moći

glazbe
Izvor: iStock by Getty images

Svake se godine na današnji dan, 21. lipnja, diljem svijeta obilježava Svjetski dan glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilika je to da svi glazbenici, bilo profesionalci, bilo amateri, na svojstven način odaju počast ovoj umjetnosti kroz izvođenje glazbe.

Porijeklo ove umjetnosti još uvijek nije znanstveno dokazano, no o njemu postoji više teorija.

Glazba, kao jedna od prvih umjetnosti, imala je golemu važnost još u životu prvobitnih zajednica. Svijest o tome da čovjek može proizvesti definirane zvukove (tonove) na višem stupnju od životinja, imala je velik značaj koji je pridonosio prvobitnim vjerovanjima da se glazbom može dozvati kiša, ukrotiti životinje ili pronaći sreća u lovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Glazba – dar od Boga za ljude (1) : Korizma – vrijeme promišljanja i tišine

Božanska moć glazbe

Jedna od teorija glazbu definira kao božansku moć i pripisuje joj upravo božansko porijeklo. jedni od prvih zapisa o ovoj umjetnosti nalaze se još u starozavjetnom bogoštovlju, uz spominjanje instrumenata – harfe, cimbala i citre.

Fizikalne postavke glazbe, kao i njezine ostale značajke, od ljudskih početaka do danas snažna su poveznica koja nadilazi ljudska shvaćanja.

Njezino božansko porijeklo može se potkrijepiti činjenicom da ne postoji nijedan tako profinjen i uzvišen način da se iskaže molitva Bogu nego što je to kroz glazbu. (“Tko pjeva, dvostruko moli.”)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazba u svakom čovjeku zauzima posebno mjesto. Ona kroz različite psihološke i emotivne načine kreira njegove emocije, pa i mišljenja i o životu, čiji je neizostavan dio – od njegova početka, pa do smrti.

Iako je neki nazivaju glasnom, pa i agresivnom umjetnošću, odsutnost glazbe u ljudskom životu vrlo je teško ili nemoguće zamisliva.

>Denis Vasilj: Princip Elly Bašić je bio da svako dijete ima sluh

Svjetski dan glazbe prvi put obilježen u Francuskoj 1982.

Svjetski dan glazbe, kakav danas poznajemo, prvi je put obilježen 1982. godine u Francuskoj. Stoga je svojevrsna oda ovoj umjetnosti poznata i pod nazivom Fête de la Musique (“Proslava glazbe”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvatska je uključena u proslavu Svjetskog dana glazbe. Diljem zemlje danas se održavaju koncerti ili spontana okupljanja glazbenika koji će pokazati svoju vokalnu ili instrumentalnu virtuoznost i vještine.

Bilo da ste ljubitelj duhovne, klasične ili druge vrste glazbe, važno je da joj pružite priliku da ispuni svoju prvobitnu svrhu: učiniti vas boljom osobom, a svijet ljepšim mjestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.