U nedjelju dodjela Zlatnih globusa

Holivudska sezona filmskih nagrada počinje u nedjelju dodjelom Zlatnih globusa, a stručnjaci zasad predviđaju da će ovo biti godina filma “Spotlight” i, napokon, Leonarda DiCaprija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatni globusi su filmske i televizijske nagrade Udruge stranih novinara u Hollywoodu (HFPA) i prvi su, iako relativno nesiguran, pokazatelj kome bi mogli otići Oscari, koji se ove godine dodjeljuju 28. veljače.
HFPA nagradu za najbolji film dijeli u dvije kategorije, za dramu i komediju.

“Povijesno, Globusi predvide 75 posto Oscara. To je kao neko ‘saslušanje’ prije velike odluke porote”, kaže filmski analitičar Tom O’Neil.

Prošle su godine “Odrastanje” i “The Grand Budapest Hotel” osvojili nagrade za najbolju dramu i komediju, ali je Oscar za film godine pripao “Birdmanu” Alejandra Gonzaleza Inarritua.
Zlatni globusi zato mnogo bolje predviđaju glumačke nagrade američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti.
“Carol”, drama o odnosu dviju žena pedesetih godina 20. stoljeća, ima nominacije za Globus u svim najvažnijim kategorijama, uključujući za režiju Todda Haynesa i ostvarenja Cate Blanchett i Rooney Mare u kategoriji najbolje glumice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, film “Spotlight” o istrazi Boston Globea kojom je otkriven skandal svećenika pedofila, u najbolji je poziciji, smatraju filmski znalci, uoči dodjele nagrade za najbolju dramu. Film o novinarstvu mogao bi imati posebnog utjecaja na članove HFPA-e koji glasaju za dobitnika.

Filmovi “Povratnik”, o nevjerojatnoj moći preživljavanja u neistraženoj američkoj divljini s Leonardom DiCaprijem, te “Soba” i “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” mogli bi mu pomrsiti račune.

U kategoriji komedije najveći je favorit “Oklada stoljeća”, adaptacija bestsellera Michael Lewis o investitorima koji su predvidjeli i iskoristili financijsku krizu 2007. do 2010., sa sjajnom glumačkom postavom koju čine Brad Pitt, Ryan Gosling, Steve Carell i Christian Bale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za najboljeg glumca, ako je vjerovati kladionicama, sigurno će u ruke Leonarda DiCaprija zahvaljujući moćnoj ulozi trapera Hugha Glassa u “Povratniku”.

“Svi misle da je ovo napokon njegova godina”, rekao je O’Neil.

DiCaprio ima dosad pet nominacija za Oscara, četiri za glumu i jedan za produkciju, i zasad je ostao kratkih rukava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju televizijske nagrade, najviše se govori o serijama “Mr Robot”, o programeru i hakeru koji želi spasiti svijet, i “Narcos”, Netflixovoj seriji o životu legendarnog trgovca drogom Pabla Escobara.
Britanski komičar Ricky Gervais, poznat po politički nekorektnim šalama, vraća se kao voditelj dodjele po treći put. Vodio je ceremoniju 2010. i 2012. i poslije se ispričavao svima koje je svojim šalama uvrijedio. Ove je godine to odlučio napraviti unaprijed.

“Pošto mogu predvidjeti budućnost, želim se ispričati za stvari koje ću izgovoriti na Zlatnim globusima idući tjedan”, poručio je na Twitteru 1. siječnja.

Dodjela Zlatnih globusa je u noći na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.