U Osijeku obljetnica 25 godina Hrvatskog Caritasa: Dnevno se podijeli oko 3 i pol tisuće obroka

Foto: narod.hr

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina izjavio je u četvrtak kako Hrvatski Caritas trenutno, s različitih aspekata pomoći, skrbi o oko 85 tisuća osoba, a samo kroz sustav Caritasovih pučkih kuhinja dnevno se podijeli oko tri i pol tisuća obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svalina je to rekao novinarima na obilježavanju 25. obljetnice djelovanja središnjeg Caritasa pod imenom Hrvatski Caritas u prostorijama osječkog Vikarijata.

„Danas siromaštvo dobiva novo lice i mi smo pozvani zajedno s drugima detektirati sve oblike siromaštva i tražiti odgovore kako tim ljudima u konkretnim situacijama pomoći. To pomaganje nije kratkoročno nego zahtjeva dugotrajne procese, kako bi te obitelji i pojedinci jednog dana stali na noge i započeli novi život“, poručio je Svalina.

Prema njegovim riječima najugroženija kategorija su umirovljenici koji su, kako je rekao „specifična kategorija koja je nakon svog radnog vijeka došla na prosjački štap“. To je posebno očigledno u gradskim sredinama gdje ljudi ne mogu sebi sami proizvesti neku hranu, nego moraju sve kupiti. Često puta njihova djeca, zbog nezaposlenosti, ne mogu im pomagati pa su takve osobe usmjerene na nas i na slične institucije koje im moraju pomoći, rekao je Svalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić poželio je Hrvatskom Caritasu puno uspjeha na povezivanju biskupijskih Caritasa i poduzimanja različitih dobrotvornih inicijativa na nacionalnoj razini.

Nadbiskup Hranić je istakao kako Crkvu raduje pojava udruga vjernika laika koje pomažu potrebitima.

„U Osijeku imamo vrlo zapaženo djelovanje udruga vjernika laika i to je za pozdraviti. Primjerice tu je udruga ‘Rijeka ljubavi’, a od onih koji su usko vezani uz Crkvu to je udruga ‘Veronikin rubac’, udruga ‘Prijatelji svetog Martina’ iz Belog Manastira i niz drugih. Sve te inicijative nas raduju, jer na žalost vidimo kako imamo potrebe i dan-danas za pučkim kuhinjama i za ustanovama za smještaj beskućnika“, rekao je nadbiskup Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Tukara istakao je dobru suradnju s Hrvatskim Caritasom, što je posebno bilo vidljivo kad su u pitanju određeni iznenadni projekti kao što su bili migrantska kriza i velike poplave u Slavoniji.

Obilježavanje godišnjice održano je u osječkom Vikarijatu, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasa Požeške biskupije i Hrvatskog Caritasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.