Upoznajte zagrebačku katedralu: Predoltarnik s prikazom Svete Obitelji

zagrebačka katedrala
Foto: Snimka zaslona

Zagrebačka katedrala je kroz povijest promijenila nebrojene oltare što zbog trošnosti što zbog različitih elementarnih nedaća; potresa, požara, poplava. Danas se u prvostolnici nalazi četrnaest oltara, ističe Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, Ured za kulturna dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od tih oltara je glavni oltar koji je, u sklopu liturgijske obnove drugog vatikanskog koncila nakon 1965., nazvan koncilski oltar ili oltar prema puku.

Prvi koncilski oltar bio je veliki drveni stol koji se sada čuva u sakristiji zagrebačke katedrale, a današnji glavni oltar prema puku postavio je, prema želji tadašnjeg kardinala nadbiskupa Franje Kuharića, 1983. kanonik kustos Antun Ivandija. Prema zapisima koje je objavila s. Lina, rizničarka zagrebačke katedrale današnji oltar je osmi oltar u zagrebačkoj katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oltar je zaogrnut srebrnim antependijima (predoltarnicima) koji su stariji od samog oltara, a koje je dao napraviti biskup Emerik Eszterházy. O izgradnji predoltarnika može se pročitati i na kronogramu koji se nalazi sa strane. Kronogram je na latinskom, a u prijevodu glasi „Ljubljenoj zaručnici predoltarnik s dvije stranice predstojnik crkve zagrebačke daruje.“

Više zanimljivosti o predoltarniku koji prikazuje Svetu Obitelj i koji je bio vidljiv svaki put kad biste ušli u katedralu možete čuti u videozapisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.