Utjecajni britanski anglikanski biskup preobraća se na katoličanstvo

biskup Michael Nazir-Ali
Foto: Snimka zaslona

Michael Nazir-Ali, bivši biskup u Rochesteru i jedan od najpoznatijih anglikanskih klerika Engleske crkve, mogao bi biti zaređen za katoličkog svećenika već sljedećeg mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćenje tako istaknutog intelektualca bilo bi ogroman poticaj za Katolički ordinarijat, koji je papa Benedikt XVI. uspostavio za primanje anglikanaca u rimokaličku crkvu. Prijatelji Nazir-Alija kažu da se već obratio i da je sada član Ordinarijata koji je tijekom godina primio nekoliko anglikanskih svećenika, od kojih su mnogi oženjeni, koji služe kao katolički svećenici, The Spectator.

72-godišnji Nazir-Ali, rođen u Pakistanu, bio je biskup u Rochesteru od 1994. do 2009. godine, kada je dao ostavku na svoje mjesto i osnovao centar u Oxfordu posvećen promicanju ortodoksnog evangelizma i dijaloga s drugim vjerama. Dvostruki državljanin Velike Britanije i Pakistana, bio je vodeći autoritet anglikanske zajednice o islamu i stručnjak za zamršenosti šerijata i islamskog bankarstva.

Budući da je oženjen, Nazir-Ali ne može biti zaređen za katoličkog biskupa – iako je, prije nego što je uspostavljen Ordinarijat, papa Benedikt ozbiljno razmišljao da mu to dopusti. Njegovo je obraćenje na katolicizam najznačajnije otkad je Graham Leonard, bivši londonski biskup, primljen u Crkvu 1994. Vjerojatno ima još veću težinu, budući da je Nazir-Ali utjecajno pisao o bioetici, islamu, filozofiji religije i obiteljskoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažno se protivi pobačaju i eutanaziji, ima konzervativne poglede na seksualni moral i krivi “novonastalu i nesigurno utemeljenu doktrinu multikulturalizma” što je dopustila nekim islamskim zajednicama u Britaniji da se pretvore u “no-go područja”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.