Utjecajni kardinal Maung Bo: ‘Molite za Hong Kong da politički vođe u Kini poštuju temeljna ljudska prava i slobode’

Foto: snimka zaslona

Prema novom zakonu, koji je početkom srpnja nametnula komunistička vlast u Kini, svako poticanje mržnje (što je pojam širokog tumačenja poput nekadašnjeg verbalnog delikta u komunističkoj jugoslaviji) prema središnjim vlastima u Kini ili Regionalnoj vladi Hong Konga smatrat će se kaznenim djelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se omogućuju “zatvoreni sudbeni procesi”, prisluškivanje osumnjičenih, prebacivanje suđenja u Kinu, zamrzavanje imovine te upad policije na privatni posjet bez naloga u “žurnim situacijama”, što podsjeća na neka mračna vremena.

Kardinal Maung Bo već dugo kritizria novi zakon koji je nametnuo Peking, a prema kojem se svaka kritika ili protest, koje se može tumačiti kao poticanje mržnje prema središnjim vlastima u komunističkoj Kini ili Regionalnoj vladi Hong Konga smatra – kaznenim djelom.

“Kršćani svih tradicija te svi vjernici u Aziji i svijetu, molite za Hong Kong, za Kinu i za njene građane”, poručio je kardinal Charles Maung Bo, nadbiskup Yangoona i predsjednik Federacije azijskih biskupskih konferencija, piše bitno.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj zakon, u tipično komunističkoj formulaciji, umanjuje slobode u Hong Kongu te predstavlja prijetnju “visokom stupnju autonomije”, osiguranom prema principu “jedna država, dva sustava”, dodao je kardinal Maung Bo. Inače, nedavno je upravo uoči izbora u Hong Kongu 12 kandidata dobilo zabranu kandidiranja. Unatoč tome, izbori su odgođeni za 12 mjeseci zbog koronavirusa.

 

Novi rigidni zakon komunističke Kine ide protiv ljudskih prava i autonomije Hong Konga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novom zakonu, koji je nametnula komunistička Kina, svako poticanje mržnje prema središnjim vlastima u Kini ili Regionalnoj vladi Hong Konga smatrat će se kaznenim djelom. Pritom se omogućuju “zatvoreni sudbeni procesi”, prisluškivanje osumnjičenih, prebacivanje suđenja u Kinu, zamrzavanje imovine te upad policije na privatni posjet bez naloga u “žurnim situacijama”.

Također, uništavanje sredstava javnog prijevoza, što se često događalo prilikom prošlogodišnjih masovnih prosvjeda, može se smatrati terorizmom.

“Svaka zemlja ima pravo donositi zakone koji će štititi i čuvati sigurnost. Ali oni moraju biti uravnoteženi te garantirati poštivanje ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i temeljnih sloboda. Nametanja ovog zakona od strane kineskog Nacionalnog kongresa jasno oslabljuje Zakonodavno vijeće Hong Konga i njegovu autonomiju”, istaknuo je kardinal Bo, dodajući kako se radi o prijetnji vjerskim, akademskim i medijskim slobodama te slobodi govora i okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čak i ako vjerske slobode u Hong Kongu nisu direktno ili odmah ugrožene, nova sigurnosna legislacija i kazneni zakon koji implicira (za djela subverzije, odcjepljenja i ‘suradnje s inozemnim političkim snagama’) može, npr. dovesti do kontrole propovijedi, kažnjavanja molitvenih bdijenja te zlostavljanja u bogoslužnim prostorima koji služe kao zaštita i pomoć prosvjednicima. Molim se da ovaj zakon ne potakne vladu na miješanje u unutarnje poslove vjerskih organizacija i pastoralne usluge koje nude društvu.”

Biskup je istaknuo i kako “sudjelovanje vjerskih organizacija u društvenim zbivanjima ne smije biti ugroženo”.

“Hoće li od sada vjerske vođe biti procesuirane zbog obrane ljudskog dostojanstva, ljudskih prava, pravde, slobode i istine? Već smo iskusili da, čim se pojave prijetnje slobodi, i vjerske slobode bivaju – prije ili kasnije – ugrožene.”

“Zbog ovih razloga, i u duhu proroka, mučenika i svetaca naše vjere, pozivam vas danas da molite za Hong Kong. Molite za vođe u Kini i Hong Kongu da održe obećanja o poštivanju temeljnih prava i sloboda. Sve vas pozivam da molite za mir.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.