Vatikan: Novosti u regulaciji priznavanja čuda

Foto: Fah

Kongregacija za kauze svetih nanovo je regulirala proces priznavanja čuda, javlja Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova pravila rezultat su jednogodišnjeg rada i njima se pooštravaju dosadašnje odredbe: primjerice, moguće čudo se neće moći podvrći ispitivanjima više od tri puta, a ono je preduvjet za proglašenje blaženim ili svetim.

‘Povijesno je utvrđeno kako su čuda uvijek bila odlučujući argument u proglašenju neke osobe svetom’, napisao je u pojašnjenju novih pravila nadbiskup Marcello Bartolucci, tajnik Kongregacije za kauze svetih.

Čuda su bila nešto poput ‘prsta Božjeg, koji je takoreći potvrdio čovjekov sud o svetosti nekog čovjeka’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je čudo – uz priznavanje herojskih kreposti, odnosno mučeništva – obično odlučujući faktor u proglašenju neke osobe blaženom ili svetom.

Pravna procedura za priznavanje čuda postoji od 13. stoljeća.

Papa Pavao V. je 1610. godine pozvao liječnike kako bi u slučaju kanonizacije Karla Boromejskog utvrdili je li riječ o čudu ili ne; ta praksa će nekoliko desetljeća kasnije postati pravilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, godine 1948. papa Pio XII. je ustanovio medicinsku komisiju za priznavanje čuda, te je utvrdio pravilo kako je za priznavanje čuda nužno da ono nije znanstveno objašnjivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.