Vatikan: Peres Papi predložio osnivanje UN-a za religije

Papa Franjo u četvrtak je u privatnu audijenciju primio bivšega izraelskog predsjednika Shimona Peresa koji je Svetom Ocu predložio osnivanje “Organizacije ujedinjenih vjera” s obzirom na neučinkovitost aktualne UN-ove politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas se najčešće kao izgovor za ratove koristi vjera. Suočeni smo sa stotinama, tisućama terorističkih pokreta koji tvrde da ubijaju u ime Boga”, rekao je Peres (91) u intervjuu za talijanski katolički tjednik Famiglia Cristiana.

“Da bismo se borili protiv takvih struja imamo organizaciju Ujedinjenih naroda, političku instituciju bez oružja i uvjerenja uvjetovanih vjerom. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je UN odradio svoje, mislim da bi nam sada od koristi bili vjerski Ujedinjeni narodi. Na taj bismo se način najbolje usprotivili teroristima koji ubijaju u ime vjere”, kazao je Peres.

Bivši izraelski predsjednik, koji je Vatikan posjetio više puta, kazao je kako na čelu tog “vjerskog UN-a” vidi papu Franju. “Prvi put u povijesti Sveti Otac je vođa kojega poštuju pripadnici najrazličitijih religija, a dodao bih i da je možda jedini vođa u svijetu kojega poštuju”, kazao je Peres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikan nije objavio informacije o tom privatnom susretu.

Početkom lipnja, nedugo nakon posjeta Bliskom istoku, papa Franjo u Vatikanu je na zajedničku molitvu pozvao Peresa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Nakon molitve zasadili su zajednički drvo masline, simbol mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.