Večer uoči sv. Nikole: Zašto se svetom Nikoli posebno vesele djeca?

Foto: GettyImages

Djeca malo znaju o životu svetog Nikole, ali jedva čekaju njegov dolazak i darove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je prema narodnom vjerovanju svojim blagoslovom spasio dijete kojemu je zapela riblja kost u grlu, zbog čega ga nazivamo zaštitnikom djece, sv. Nikola je činio i druga čuda.

Tko je sveti Nikola

Sveti Nikola rođen je u trećem stoljeću u Maloj Aziji, u gradiću koji se danas zove Demrea i nalazi se u Turskoj. Imao je bogate roditelje koji su umrli kad je Nikola još bio mlad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krasila ga je nevjerojatna dobrota i skromnost, a o njegovom životu postoje razne anegdote i vjerovanja. Teško je sa sigurnošću reći što je od toga istina, a što ne.

Zna se da je sveti Nikola bio biskup koji je cijeli svoj život posvetio širenju vjere i pomaganju drugima.

Sveti Nikola poznat je kao zaštitnik djece. Jedna legenda kaže da je to postao kad je spasio dijete od gušenja nakon što mu je riblja kost zapela u grlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga pak legenda kaže da je u mjestu u kojem je živio većina obitelji bila prosječnog imovinskog stanja. Djeca iz tih obitelji nisu bila gladna i imali su osnovno što im je trebalo za život, ali su oskudijevali u igračkama. Svetom Nikoli je to bilo žao pa je svake godine na svoj imendan obilazio dječicu i dijelio im poklone koji su ih uveseljavali.

Nakon njegove smrti tu su tradiciju nastavile njihove majke, govoreći djeci da im sveti Nikola darove nosi kad spavaju, u čizmicu koju su djeca očistila i stavila u prozor.

Osim što je poznat kao zaštitnik djece, sveti Nikola je poznat i kao zaštitnik mornara. Mornari ga i danas zazivaju kad god se nađu u nekoj nevolji na pučini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je 6. prosinca 343. godine i pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo.

Danas se njegove relikvije nalaze u talijanskom Bariju, kamo mu je tijelo bilo preneseno 1096. godine. Kad su njegov rodni kraj u svojim osvajanjima zauzeli Turci, sv. Nikola se javio u snu jednom svećeniku iz Barija sa željom da mu tamo prenesu tijelo. Njegovi se posmrtni nalaze u velebnoj crkvi koje je podignuta i posvećena u čast sv. Nikoli.

Sveti Nikola nekad je bio Djed Božićnjak

Nekad davno nije bilo Djeda Božićnjaka, a sveti Nikola je dolazio na Badnjak i darivao djecu. To su bili skromni pokloni, kao što su to jabuke ili orasi, a u bogatijim obiteljima i poneki slatkiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 19. stoljeća američki novinari su preobrazili svetog Nikolu u Djeda Božićnjaka i uspjeli malo po malo promijeniti tradiciju.

Protegnuo se novi trend i na ostatak svijeta pa je dragom svetom Nikoli ostao samo njegov imendan, 6. prosinca, kao dan kada će dolaziti dječici i nositi im poklone.

Stavite cipelice ili čizmice pored prozora večer uoči svetog Nikole

Roditelji zajedno s djecom mogu urediti cipelice i pritom im ispričati priču o svetom Nikoli, objasniti im zašto je on svetac naše svete Katoličke Crkve te zašto je zaštitnik djece i pomoraca.

Sad preostaje samo čekati da se ujutro probude i da se uvjere da ih je ovaj dobri starac posjetio jer su cijele godine bili jako dobri.

Što pokloniti djeci?

Po običajima Krampus će donijeti šibu, ali neće spriječiti svetog Nikolu da donese svoj dar. Osim nezaobilaznih slatkiša, djeca u čizmici vole vidjeti igračke.

Svaki poklon koji dajete vašoj djeci treba biti simboličan i obično manji od darova koji se djeci daruje za Božić. Uvijek se sjetite kako dva ili tri manja te jeftinija dara njima znače mnogo više nego jedan veliki i skupi.

Sa slatkišima ne možete pogriješiti, svaka trgovima nudi prigodne paketiće, a koji nisu previše skupi. Knjige i bojanke su jako dobar dar. U ponudi brojnih knjižara svakako ćete uspjeti za vrlo povoljnu cijenu pronaći nešto što bi se vašoj djeci svidjelo, od klasičnih bajki i basni pa do popularne beletristike i romana namijenjenih mladima.

Ipak, ne zaboravite da nije važna cijena dara, važno je naučiti djecu ljubavi, dijeljenju, toplini i skromnosti. Kako vidimo sv. Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čuda i zbog nje je proglašen svetim. Od našeg sv. Nikole možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.