(VIDEO) 18. listopada Svjetski dan kravate – odjevni predmet koji svjedoči o slavnoj vojničkoj prošlosti Hrvata!

Zagreb, 12.10.2019.- Ovogodišnji Festival kravate "DANI KRAVATE" koji se tradicionalno održava uoči Svjetskog dana kravate, službeno je otvoren točno u podne na Trgu bana Jelačića.Tim povodom, na spomenik bana Jelačića, zapovjednik Kravat pukovnije, Željko Matejčić, oko vrata bana Jelačića omotao je crvenu kravatu, u pratnji vojnika Kravat pukovnije.foto HINA/ Tomislav PAVLEK/tp

“Evo, nešto što niste znali o kravati. Tijekom 17. stoljeća francusku konjicu sačinjavali su gotovo samo Hrvati. Bili su prepoznatljivi po kravati…”, izvjestio je CNN (vidi video dolje)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove činjenice svjedoče: slavnu vojničku prošlost Hrvata, kao recimo perjanice konjice francuske vojske, koju je Jugoslavija pokušala zanijekati i zamijeniti srbijanskom vojnom povijesti koja praktički nije postojala do 19. stoljeća.  

Na današnji je dan 2003. godine izvedena spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Putem televizijskih postaja, instalacija Kravata oko Arene postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi, piše hrt.hr

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog materijala. Kao izvorni hrvatski proizvod, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival Dani kravate prvi je festival u Hrvatskoj posvećen kravati, a kao zagrebačka festivalska turistička atrakcija trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan.

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.