(VIDEO) 2. veljače 1878. Josip Runjanin – prekrasna skladba izabrana je za hrvatsku himnu!

Runjanin
Foto: Wikipedia (Public Domain)

Josip Runjanin bio je Hrvat pravoslavne vjere, te austrougarski časnik u činu potpukovnika. Potaknut ljepotom i domoljubnim zanosom stihova Mihanovićeve pjesme Horvatska domovina, skladao je u Glini glazbu za pjesmu koja je postala najdraža pjesma Hrvata –  himna Lijepa naša domovino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Vojni časnik, glazbeni amater i autor melodije hrvatske himne Lijepa naša domovino Josip Runjanin rođen je 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima. Podrijetlom je bio iz hrvatske pravoslavne obitelji, školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima nakon čega se odlučio za vojničko zvanje. U vojsci Habsburške Monarhije dosegao je čin potpukovnika (njem. Oberstleutnant), a tijekom karijere sudjelovao u ratnim pohodima, osobito u Italiji. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. godine u Hrvatski sabor.

Dok je kao carski kadet služio u Glini stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te naučio svirati glasovir. Tamo je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Na tim skupovima prvi je puta čuo pjesmu Horvatska domovina Antuna Mihanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladba je prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom Lijepa naša domovina, kada nijedan od autora više nije bio živ.

Runjanin je autor još nekoliko melodija, od kojih je osobito popularna bila Ljubimo te naša diko, skladana na temelju motiva arije iz Donizettijeve opere Ljubavni napitak. Ta skladba ima podnaslov Hrvati svome banu, a spjevana je u čast Josipu Jelačiću.

Josip Runjanin je nakon umirovljenja živio u Novom Sadu (koji je tada bio dio iste dražve kao i Zagreb i Split, Austro-Ugarske), gdje je i preminuo 1878. godine, u 57. godini svoga života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.