(VIDEO) 23. rujna 2015. Dragan Holcer – zlatni kapetan najslavnije generacije Hajduka

Foto: fah

Na isti dan umrla su dva velika hrvatska obrambena igrača, zvijezde Hajduka i Dinama, Dragan Holcer i Vlatko Marković. Dvije godine nakon Vlatka Markovića umro je 2015. na današnji dan Dragan Holcer, glavni stup obrane najslavnije momčadi Hajduka iz 70-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od najboljih centarhalfova Hajduka u povijesti, kapetan momčadi u vrijeme zlatnog Hajduka. Za Hajduk je odigrao 419 utakmica, od toga 255 službenih.

Podsjetimo se te slavne ekipe Hajduka: Mešković, Buljan, Džoni, Oblak, Holcer, Peruzović, Mužinić, Mijač, Žungul, Jerković, Šurjak

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holcer je bio dirigent obrane Hajduka i kapetan momčadi tijekom sedam godina u kojima bilježi 3 naslova prvaka i 3 kupa, uz nezaboravnu 1971. godinu kada Hajduk postaje prvakom nakon 16 godina posta!

Osvojeno prvenstvo nakon šesnaest sušnih godina proslavljeno je 1971. godine veličanstvenim dočekom u Splitu. Tu je sezonu Hajduk zaista odigrao kvalitetno i atraktivno, a za sva će vremena ostati sjećanje na predzadnje kolo prvenstva i susret protiv Partizana u Beogradu. Prvo je poluvrijeme završilo vodstvom 2:0 za Partizan, ali bijele nije hvatala panika. Nisu bili potišteni tolikom prednošću domaćina. Dapače, na čelu s kapetanom Holcerom igrači su situaciju procjenjivali riječima: “Mi smo bolja momčad, oni su nam u 45 minuta dali dva gola. Zašto mi njima ne bismo u drugom poluvremenu dali i – četiri?” S takvim mislima igrači su izišli na teren. Prednost Partizana se topila, dok se nije istopila. Bila je to igra za pamćenje.

Iduće je razdoblje bilo doba potpune dominacije Hajduka. Od 1971. do 1975. godine nitko Hajduku nije bio ravan. S Holcerom na čelu bio je to Hajduk koji je svakoga mogao nadigrati, i u Jugoslaviji i u Europi. U to vrijeme Hajduk je bio zaista odlična momčad, čak i u europskim okvirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao potvrda Holcerove veličine recimo ovo: ima li išta ljepše nego kada su nakon vremenske distance od četiri desetljeća, koliko je prošlo do smrti velikana, nekadašnji suigrači oslovljavali legendu Hajduka s riječima “kapetane”.

To je znak da su ga zaista poštovali.

Dragan Holcer rodom je iz slovensko-talijanske-austrijske obitelji. Rođen je u mjesnoj bolnici u Zwieselu 19. siječnja 1945. godine. Majka mu je trudna odvedena, zajedno s tri kćerke, u njemački koncentracijski logor u Zwieselu, gdje je Holcer dočekao oslobođenje kao tromjesečna beba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borben i požrtvovan, iznimno atletski građen i sjajan u skoku, nekoliko je vrlo uspješnih godina proveo u Radničkom zasluživši ondje i poziv u jugoslavensku reprezentaciju za koju je odigrao čak 52 utakmice. Zvali su ga iz beogradske Crvene zvezde kamo ga je Zvezdina filijala, Radnički, i mislio poslati. Međutim, na intervenciju predsjednika “bilih” Tita Kirigina Holcer je završio u redovima Hajduka na oduševljenje pristaša splitskog kluba.

Transfer je to koji je tada imao veliku težinu, a Holcer je postao stožerni igrač i kapetan momčadi najvećeg Hajduka svih vremena.

A svoje naljepše nogometne dane Dragan Holcer proveo je kao kapetan najslavnije momčadi Hajduka!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučujuća pobjeda Hajduka u Beogradu nad Partizanom 4:3 za titulu prvaka:

 

Snimke proslave titule Hajduka 1971 nakon 16 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.