(VIDEO) 8. siječnja 1297. Monaco – zanimljivosti o slavnoj kneževini

Foto: Getty images

Prema legendi, Francesco Grimaldi osvojio je Monaco na prijevaru, i to tako da je ušao u njega preoubučen u franjevca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan Kneževina Monaco obilježava svoju obljetnicu, jer je toga dana davne 1297. godine prvi član obitelji Grimaldi uspio osvojiti vlast nad obalnom stijenom na kojoj se danas nalazi kneževska palača u Monacu. Ta Monegaška stijena postala je jezgra kasnije države Monaco, koja se danas prostire na 198 hektara okolnog zemljišta.

Obitelj Grimaldi talijanskog je podrijetla i potječe iz grada Genove. Grimaldijevi su bili jedna od najbogatijih i najmoćnijih obitelji u Genovi u srednjem vijeku. Kad je u tom gradu došlo do borbi između različitih stranaka, jedan od borbenih Grimaldija, imenom Francesco, zauzeo je dvorac na obalnoj stijeni Monaca kako bi dobio uporište za borbu protiv neprijatelja.

Legenda kaže da se Francesco Grimaldi preobukao u franjevca i tako na prijevaru ušao u dvorac Monaco zajedno sa svojim ljudima. Zbog njegove domišljatosti dobio je nadimak “Il Malizia”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Monacom vlada knez Albert II. koji potječe od obitelji Grimaldi.

Vladar je od 6. travnja 2005., sin Rainiera III. i nekadašnje holivudske glumice Grace Kelly. Godine 2011. oženio se bivšom plivačicom Charlene Wittstock s kojom ima dvoje djece, princezu Gabriellu i princa Jacquesa, legitimnog nasljednika kneževskog prijestolja i dinastije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale zanimljivosti o modernom dobu Monaca, te kako je stara kneževina postala središte kasina i porezni raj Europe možete pogledati u video prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.