(VIDEO, FOTO) Predstavljanje knjige dr. sc. Gitman: ‘Stepinac je ostao neumoljivo vjeran svojoj Crkvi i naravnim zakonima’

Foto: Fah

U prepunoj Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u srijedu, 13. veljače, održano je predstavljanje knjige Esther Gitman „Alojzije Stepinac – Pillar of human rights“.

> (VIDEO) Dr. sc. Gitman na predstavljanju knjige: ‘Nadbiskup Stepinac spasio je svoju Crkvu, svoj narod i mnoge od nas’

Predstavljanju su nazočili brojni uglednici, među njima rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, prof.dr.sc Ante Crnčević, sisački biskup Vlado Košić, saborski zastupnik Davor Ivo Stier te njegove kolega, zastupnici Miro Kovač i Petar Škorić, a okupljene je na samom početku pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić.

Pod hitno je nužno prevesti sve dokumente vezane za blaženog Alojzija Stepinca, ali i dokumente vezane za spašavanje Židova u NDH, i na to dr. Gitman stalno upozorava”, istaknuo je u svom govoru dr. Tanjić.

Knjigu dr. Gitman, nastalu suradnjom HKS – a i Kršćanske sadašnjosti predstavili su izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, urednik knjige, Višnja Starešina i sama autorica dr. Gitman.

Problematika sagledana u kontekstu događaja i vremena

Prof. dr. sc. Kevo istaknuo je da je dr. Gitman u svojoj knjizi temi pristupila profesionalno kao povjesničarka, stvarajući priču na osnovu dostupnih dokumenata, prema Tacitu – “sine ira et studio”.

“Pristupa temi profesionalno, po pravilima struke i ne može joj se prigovoriti da podržava jednu ili drugu stranu”, kazao je pri čemu je podsjetio na činjenicu da je dr. Gitman preživjela holokaust.

“Esther nije pratila ucrtanu, postojeću liniju, nego je kao svaki pravi povjesničar počela od izvora te je pustila da ju ti izvori vode”, dodao je i naglasio kako je ona problematiku sagledavala u kontekstu događaja i vremena.

Svojim dugotrajnim radom mukotrpno je slagala kamenčiće istine

Višnja Starešina u svom je govoru također ukazala na nužnost prevođenja dokumenata s hrvatskog na engleski jezik te je pozvala pojedince i institucije da se uključe u ovaj proces.

Podsjetila je i na dva paketa dokumenata o djelovanju nadbiskupa Stepinca tijekom rata, koji se nalaze u Yad Vashemu.

Starešina je podsjetila i na životni put dr. Gitman te je istaknula kako smatra da je cilj njezina istraživanja da zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bude proglašen Pravednikom među narodima.

‘Neka nadbiskup Stepinac bude proglašen svecem’

“U knjizi ispitujem kako je i zašto mladi svećenik iz ruralne Hrvatske sredinom svojih tridesetih postao junakom svoga naroda, Katoličke crkve i mnogih ljudi diljem svijeta. Knjigu sam željela dovršiti do 10. veljače, kada svi Hrvati diljem svijeta obilježavaju smrt nadbiskupa Stepinca i slave njegov život”, kazala je sama autorica, dr.sc. Esther Gitman.

Kao starozavjetni prorok Stepinac je ostao neumoljivo vjeran svojoj Crkvi i naravnim zakonima, istaknula je te dodala da je postao glas savjesti tijekom triju uzastopnih i oprečnih diktatorskih režima.

“Branio je nauk Crkve te je na taj način pokazao kako čovjek vjere, prilagođen univerzalnim zakonima, shvaća jedinstvo svijeta u njegovim različitostima. U svojim je propovijedima, pismima te cijelim svojim životom i smrću Stepinac utirao izlaz iz krize koju je stvorila nacistička Njemačka, kad je svijet podijelila na rase, kao i komunisti na političku teokraciju”, kazala je autorica knjige.

“Neka nadbiskup Stepinac bude proglašen svecem, što on već jest! Spasio je svoju Crkvu, svoj narod i mnoge od nas”, zaključila je dr. Gitman u svom govoru.

Predstavljanje knjige dr. sc. Esther Gitman možete pogledati u videu:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr