(VIDEO) Postavljen križ na sjeverni zvonik zagrebačke katedrale

Foto: snimka zaslona Jutarnji list

Na sjeverni zvonik zagrebačke katedrale na Kaptolu u srijedu 13. svibnja postavljen je jedan od križeva koje je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u četvrtak 7. svibnja poručivši tada da križeve “kanimo podići na sadašnje vrhove zvonika, kao ‘glasnike’ novoga hoda u obnovi naše prvostolnice.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljanje drugog križa bit će za 2-3 dana, zbog pripremnih radova koje je potrebno odraditi.

Postavljanje križeva bilo je odgođeno prošli tjedan u četvrtak zbog jakog vjetra. Kako su danas uvjeti povoljni za postavljanje križeva s akcijom se odlučilo krenuti ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstrukcija križa s kapom teška je 780 kilograma. “Radi se o čeliku koji je obojan lakom u zlatnu boju. Visina križa iznad kape je šest metara, a raspon „ruku” je 2 metra i 40 centimetara. Da bi križevi bili u vertikali, na licu mjesta će biti i dvojica geodeta koji će pomagati u vertikalizaciji križeva”, kazao je glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić.

“Križevi su izrađeni tako da budu otporni na vjetar i potres. Osim vjerske imaju i praktičnu ulogu jer između ostalog dodatno učvršćuju tornjeve”, dodao je arhitekt Foretić, piše IKA.

Blagoslivljajući križeve u četvrtak 7. svibnja kardinal Josip Bozanić među ostalim je rekao kako u budućnosti “želimo podignuti križeve koji su vlastiti ovoj građevini, ovomu domu naše Crkve zagrebačke te iznimnomu znamenu grada Zagreba i domovine Hrvatske. Do toga će vremena ovi križevi biti zamjena, koja će nas još snažnije upućivati na istinu o zemaljskoj privremenosti i prolaznosti te uzdizati našu dušu k Bogu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.