(VIDEO) Potpisnik deklaracije o zajedničkom jeziku na Motovunskom filmskom festivalu

Foto: snimka zaslona

Glumac i pjesnik Rade Šerbedžija jedan je od 225 potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku kojom brojni kulturnjaci i novinari iz regije pozivaju na ukidanje svih oblika jezične segregacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o nastavku kampanje koju je prije nekoliko godina aktivno pokrenula hrvatska jezikoslovka Snježana Kordić svojom knjigom Jezik i nacionalizam, kojom se negira postojanje hrvatskoga jezika koji je definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika EU.

> Ideološko-politički projekt: 30 ‘lingvista’ s područja bivše Jugoslavije pokrenulo Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Otvarajući 14. Motovun film festival Rade Šerbedžija je zapjevao pjesmu “Goli i bosi”, koju je napisao Predrag Lucić, također potpisnik Deklaracije o zajedničkom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Motovun film festival je od HAVC-a za pojedine godine dobivao više od 500 tisuća kuna godišnje.

> Kolika je sredstva od HAVC-a dobivao Motovunski filmski festival?

Evo kako je to izgledalo izborne godine 2011. kada je na vlasti bio HDZ, a na izborima pobijedio SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Željko Maršić: Rade Šerbedžija – hinjeni humanist opasnih namjera

Dodajmo da se dolaskom na vlast račana i SDP-a, 2000., Rade slavodobitno vraća u Hrvatsku. Već više od 17 godina na Brijunima o hrvatskom trošku ljetuje s Kazalištem Ulysses kojega je osnivač i umjetnički ravnatelj. Godine 2011. ocijenio je na konferenciji za novinare na Brijunima da su dotacije Ministarstva kulture i Istarske županije mizerne pa zbog toga to kazalište očekuje golo preživljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodni osjećaj za pravdu i velika umjetnička duša nisu smetali Šerbedžiju da 2011. objeručke prihvati protuzakonito i protustatutarno imenovanje u zvanje redovitog profesora glumačke akademije u Rijeci. Protuzakonitost toga čina uzrokovala je protestnu ostavku dekana Akademije dramskih umjetnosti Enesa Midžića upozorio je Željko Maršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.