(VIDEO) Primošten dobiva monumentalni kip Gospe koji će se vidjeti sa pučine!

Foto;: snimka zaslona

Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina sa suradnicima sastao se s predstavnicima DCE “Cammini Lauretani” iz Italije. Povod susreta bilo je definiranje načina suradnje u svrhu razvoja projekta “Cammini Lauretani” na međunarodnom nivou, sa referiranjem na temu afirmacije programa tzv. “Europski kulturni itinerer Europskog Vijeća”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Primošten svojim gostima prikazala je stupanj razvoja projekta realizacije spomenika “Gospe od Loreta” koji je u završnoj fazi izgradnji, priopćili su na Facebook stranici Općine.

Sam Petrina kaže da će to biti najveći mozaični spomenik u svijetu. No, ideja nije njegova. Njegova je samo današnja vizija da oživotvori ideju koja je pala na um jednom Primoštencu još prije 181 godinu koji je usnuo da mora u Italiju po zavjet Gospi loretskoj

Na brdu Kremik, na nadmorskoj visini od 173 metra, već je napravljeno postolje unutar kojeg je i kapelica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I to zlatom koje je posebne debljine 8 mm bijelo žuto. A ogledala će biti srebrna i zlatna”, naglašava Garčević. Pomoću tih ogledala kip će biti vidljiv sa daleke pučine mora.

Čitav kip težit će skoro 45 tona. Gospina kruna bit će optočena poludragim kamenjem iz Brazila i pričvršćena tako da izgleda kao da lebdi. Projekt se financira novcem iz općinskog proračuna, a Petrina je uvjeren da će se uloženo brzo vratiti zahvaljujući turistima jer Primoštenci očekuju razvoj vjerskog turizma na tzv. loretskom hodočasničkom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.