M. Tuđman, Miljavac, Domazet Lošo i drugi visoki časnici učit će nastavnike povijesti o Domovinskom ratu

Foto: fah

Hrvatski generalski zbor nositelj je projekta Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu, čiji je cilj upoznati nastavnike povijesti iz cijele Hrvatske s događajima iz ratnih devedesetih, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavao Miljavac, Josip Lucić, Davor Domazet Lošo, Miroslav Tuđman i Vladimir Šeks na popisu su 20 predavača spremnih pohoditi županije s ciljem upoznavanja nastavnika o detaljima iz Domovinskog rata, stvaranjem Oružanih snaga RH, vojnim aktivnostima i operacijama poput Bljeska i Oluje.

Nastavnicima će nadopunjavati znanja kroz seriju od deset predavanja, a svaki sudionik dobit će pisani zbornik s tekstom svih predavanja i prezentacijska predavanja u PowerPointu.

“To će im omogućiti da na kvalitetniji način promišljaju i realiziraju nastavne teme iz predmeta povijesti koje se odnose na Domovinski rat te da u realizaciju nastave na primjeren način uključe i branitelje iz postrojbi domicilnih na odnosnom području”, piše u opisu projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Predavači su kompetentni za pojedine teme, kako po svojem znanju tako i po dužnostima koje su tijekom Domovinskog rata i nakon njega obnašali te aktivnostima u kojima su tijekom Domovinskog rata izravno sudjelovali i imali značajan doprinos u njihovoj realizaciji”, stoji između ostaloga u projektu Nacionalnog programa edukacije, koji je Jutarnjem listu ustupila Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na upit što je generale potaknulo na organizaciju predavanja za nastavnike, Pavao Miljavac odgovara da im je bitno da nastavnici dođu do istine s obzirom na to da je u školskim udžbenicima povijesti premalo sadržaja o Domovinskom ratu. Cilj programa je zahvatiti nastavnike na prostoru cijele države, a u direktan susret s učenicima zasad se ne namjeravaju upuštati. Agencija za odgoj i obrazovanje, potvrđuje njezina ravnateljica Jadranka Žarković-Pečenković, surađuje na projektu Generalskog zbora.

“Svrha i ciljevi projekta vrlo su pozitivni. Budući da pojedini učitelji i nastavnici povijesti tijekom svog školovanja i studija nisu imali priliku u cijelosti se upoznati sa složenom tematikom i značajem Domovinskog rata, posebice operacijama i akcijama, program shvaćam kao mogućnost proširenja znanja i kompetencija nastavnika”, kaže ravnateljica Agencije, koja je dio opsežnog programa uvrstila u stručne skupove koje organizira AZOO. To znači da će nastavnici sudionici stručnoga skupa dobiti potvrde o stručnom usavršavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset predavača:

1. Pavao Miljavac, general zbora

2. Josip Lucić, general zbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Davor Domazet Lošo, viceadmiral

4. Josip Čuletić, general pukovnik

5. Miroslav Tuđman, general bojnik

6. Marinko Krešić, general bojnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Blago Dujmović, brigadni general

8. Krešimir Ćosić, general pukovnik

9. Vladimir Šeks, general bojnik

10. Darko Rukavina, brigadni general

11. Krešimir Kašpar, general bojnik

12. Ante Vučić, brigadir

13. Zvonko Sesar, brigadir

14. Siniša Mihović, satnik

15. Zvonko Orehovec, brigadir

16. Marinko Ogorec, brigadir

17. Josip Petrović, brigadni general

18. Ivan Kapular, general bojnik

19. Kornelije Brkić, stožerni brigadir

20. Željko Sačić, general bojnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.