(VIDEO) Srpanj – mjesec čašćenja Predragocjene Krvi Kristove i čudo u Ludbregu

Foto: Snimka zaslona

Da bi ljubav prema Presvetoj Krvi što dublje zahvatila srca vjernika, sveti Gašpar, utemeljitelj Družbe Misionara Krvi Kristove, je u svim crkvama svoje Kongregacije organizirao posebno štovanje mjeseca Predragocjene Krvi. Zauzimao se također da to bude i po ostalim crkvama i samostanima. Budući se tada lipanj nije slavio kao mjesec Presvetog Srca Isusovog, uzimao se taj mjesec kao mjesec Presvete Krvi, kao priprava za sam blagdan Predragocjene Krvi Kristove 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se srpanjsko štovanje Presvete Krvi proširilo na cijelu Crkvu i započinje samim blagdanom, tj. 1. srpnja. Sveti Gašpar se nije ograničio samo na taj mjesec, nego je htio da se “cijena našeg spasenja” u zahvalnosti štuje cijelu godinu. Zbog toga je i odredio 12 crkava u kojima se naizmjence štovalo i klanjalo Presvetoj Krvi.

Ludbreg – kako se zbilo čudo pretvaranja vina u pravu krv?

U Hrvatskoj, Ludbreg je euharistijsko svetište jedinstveno po štovanju Predragocjene Krvi Kristove. Ono je utemeljeno pismenim ukazom samog Svetog Oca: bulom pape Leona X, izdanom 14. travnja 1513. godine priznata je i potvrđena čudesna pojava Presvete Krvi Isusove u kapelici tadašnje srednjovjekovne ludbreške tvrđave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije podizanja, za vrijeme svete mise, svećenik koji je slavio misu posumnjao je: je li doista nakon izgovaranja riječi posvete u kaležu Krv Isusova? I dogodilo se čudo, Krv je Kristova pod prilikama vina postala vidljiva. Kalež je postao pun presvete Krvi, tako pun da se i prelijevao. Svećenik, u velikom strahu, nije znao što bi učinio. Spremio je kalež s presvetom Krvi iza oltara.

Na samrti je otkrio čudo koje se dogodilo i kalež je bio prenesen sa svečanostima u crkvu. Još danas se čuva dio te čudesne Krvi Kristove u zlatnoj pokaznici u maloj staklenoj posudici u župnoj crkvi u Ludbregu. Svi hodočasnici koji hodočaste u Ludbreg, posebice o prvoj nedjelji mjeseca rujna, mogu tu čudesnu Krv vidjeti na oltaru u Ludbregu u posebnoj pokaznici.

cudo-predragocjene-krvi-u-ludbregu.jpg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Od toga vremena u Ludbreg već punih 6 stoljeća dolaze vjernici sa svih strana svijeta izraziti svoje štovanje relikviji Predragocjene Krvi Kristove koja je sačuvana do današnjeg dana kao pravo Božje čudo, a posebno svake prve nedjelje u rujnu kada je središnja godišnja proslava Predragocjene Krvi Kristove.

Partizani u Ludbregu – ubijanje čuvara svetišta i pretvaranje kapele u konjušnicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba istaći da je u 20. stoljeću u doba komunizma relikviji zaprijetio nestanak, pa je bila i sakrivana, baš kao i u vrijeme Drugog svjetskog rata od 1943 kada je zazidana. Župnik u Ludbregu Matija Crnković, domaći sin i čuvar svetišta Predragocjene Krvi, ubijen je u svom rodnom mjestu od partizana 1946. godine. Partizani su dolaskom u kapelu dvorca Bathyannyani, u kojoj se po predaji dogodilo čudo Krvi Kristove, pretvorili u konjušnicu. Svi su zidovi prebojani, oltari su pocijepani i spaljeni, a kipovi s oltara bačeni u rijeku Bednju.

U Ludbregu su zabranjeni svi vjerski skupovi. Prema pričanjima domaćih ljudi, policija je hodočasnike koji su se usudili doći legitimirala i silom ih vraćala kućama. Misna slavlja za veliko mnoštvo održavala su se u cinktoru župne crkve. Kada su komunisti 1988. dozvolili prvo vjersko slavlje na otvorenom prostoru nakon 43 godine terora i zabrana, čak 50.000 hodočasnika došlo je u Ludbreg.

Nakon raspada Jugoslavije, pobožnost i hodočašća rastu, pa je Ludbreg postao jedno od duhovnih središta Hrvatske u koji dolazi i veliki broj Slovenaca, Mađara, Poljaka i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavimo Krv Kristovu kojom je otkupljen čovjek!

Za kraj istaknimo: po Krvi Kristovoj svako stvorenje je pozvano na otkupljenje i uskrsnu radost, a škola Raspetoga uči nas prianjanju uz Božje srce – uz Njegovu volju! U radosti učenika slavimo Kristovu Krv, na poseban način u ovom mjesecu srpnju: „Dostojan je zaklani Jaganjac primiti moć i bogatstvo, i mudrost, i snagu, i čast, i blagoslov!“ (Otk 5, 12)

 

Himan Krvi Kristovoj

Svi narodi plješćite rukama
i kličite pjesmu radosnu Gospodinu.
Jer je Gospodin veoma uzvišen
objavio nam milosrđe svoje.

Jer ne poštedi vlastitoga Sina svoga
već ga dade za sve nas.
Da se spasimo i oslobodimo grijeha naših
Krvlju njegovom.

Da se Krvlju njegovom opravdamo
i izbavimo od srdžbe njegove.
Da mi koji s njim rastavljeni bijasmo
opet se pomirimo Krvlju Sina njegova.

Gospodine i Bože moj,
što da ti vratim za sve što si mi dao?
Uzet ću kalež spasenja
i zazvat ću moć te Krvi.

Pjevajte Isusu svi sveti njegovi,
pjevajte i priznajte svetost njegovu.
Jer on nas je ljubio i oprao u Krvi svojoj
i postao pomoćnikom i Spasiteljem našim.

Navijeke budi slavljena Krv Isusova,
jer nam učini ta čudesa.
Slavljen budi Isus navijeke
i neka se napuni nebo i zemlja
slavom Krvi njegove.

Isusu, Sinu Božjemu,
koji nas je otkupio svojom Krvlju,
dođite, poklonimo se!

(sv. Marija De Mattias, utemeljiteljica Družbe klanjateljica Krvi Kristove)

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.