(VIDEO) Višnja Starešina za Narod.hr: ‘Dr. Gitman je pokazala da je djelovanje kardinala Stepinca nešto što bi se danas nazvalo zaštitom ljudskih prava’

Foto: Fah

U prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u srijedu, 13. veljače, održano je predstavljanje knjige Esther Gitman „Alojzije Stepinac – Pillar of human rights“ (stup ljudskih prava).

Knjigu je, među ostalima, predstavila i publicistkinja Višnja Starešina koja je za Narod.hr istaknula da je riječ o iznimno značajnoj knjizi jer je dr. Gitman ušla u ljudsku sferu postupaka, riječi i poruka blaženog Alojzija Stepinca, što nije učinio nitko prije nje.

“Pokazala je kako je njegovo djelovanje nešto što u bi se, u današnjim uvjetima, nazvalo djelovanjem za zaštitu ljudskih prava i što bi trebalo biti putokaz, neki kamen zaglavnik u zaštiti ljudskih prava”, kazala je Starešina.

Istaknula je da je dr. Gitman zapravo na neki način transferirala djelovanje kardinala Stepinca u današnji kontekst koji poznaje zaštitu ljudskih prava.

“Ono što je ona učinila (op. Gitman) to je jedno premještanje, transferiranje djelovanja kardinala Stepinca na zaštitu i spašavanje ljudi u današnji kontekst, u kontekst koji poznaje termine prava čovjeka i zaštite ljudskih prava. Mislim da je to značajan iskorak, postaviti ga kao nekoga tko je rodonačelnik u zaštiti prava čovjeka”, zaključila je Starešina u razgovoru za Narod.hr

Podsjetimo, u svojem govoru na predstavljanju knjige sama autorica je istaknula:

“Da, Stepinac je predstavljao hrvatske vrijednosti i vrijednosti zapadne civilizacije svojom neprestanom obranom: slobode i vrijednosti pojedinca kao samostalne jedinke; slobode i poštovanja vjeroispovijedi; slobode i poštovanja svake rase i narodnosti; slobode i poštovanja privatnog vlasništva kao temelja osobne slobode pojedinca i obitelji; te slobode i poštovanja prava svakog naroda na potpuni samostalni razvoj narodnog života.”

Predstavljanje knjige dr. Gitman pogledajte u videu:

(VIDEO) Dr. sc. Gitman na predstavljanju knjige: ‘Nadbiskup Stepinac spasio je svoju Crkvu, svoj narod i mnoge od nas’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr