Vjernici odaju počast preminulom papi u miru Benediktu XVI.: Poznati detalji sprovodne mise

enedikt XVI.
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Treći je dan kako je tijelo pape emeritusa Benedikta XVI., koji je umro u subotu u dobi od 95 godina, izloženo u bazilici sv. Petra u Rimu. Vjernici mu mogu odati počast do 19 sati. Poznati su gotovo svi detalji sprovodne mise, koju će u četvrtak na Trgu sv. Petra predvoditi papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Evo gdje možete pratiti prijenos pogreba pape Benedikta XVI. u četvrtak

– Poznati su gotovo svi detalji sprovodne mise koja će biti sutra u 9.30 na Trgu sv. Petra. Pola sata prije toga, lijes će biti iznesen na trg, kako bi oko njega vjernici mogli moliti krunicu. Koncelebriranu misu predvodit će papa Franjo, izvijestio je za HTV Domagoj Puškarić iz Vatikana.

Dodao je da će veći dio mise papa Franjo zbog slabijeg zdravlja sjediti na svojoj sjedalici, tzv. Sedesu kao što to često radi posljednjih mjeseci. Umjesto Pape, za oltarom će većinu vremena stajati kardinal Giovanni Battista Re.

– Procjenjuje se da je posljednja dva dana počast papi Benediktu XVI. došlo odati više od 120 tisuća ljudi. Danas je zadnji dan, počast se može odati do 19 sati, a preporuka hrvatskim vjernicima koji to žele jest da dođu do 18 sati kako bi stigli do odra, kazao je Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće vjernika

Samo prvoga dana od bivšeg se poglavara Katoličke crkve u bazilici svetog Petra u Vatikanu oprostilo oko 65 tisuća vjernika, dvostruko više nego što se predviđalo.

“Vrlo jednostavan čovjek, divila sam mu se”

– Taknulo me u srce. Za mene je on bio svjetska zvijezda, ako to tako možemo reći. Iako sam bio pred njim samo trenutak, ganulo me. Sretan sam što sam ga vidio, rekao je David Culot, vjernik iz Francuske.

– On je teolog, vrlo jednostavan čovjek. U početku nisam shvaćala njegovu teologiju jer je to previsoka razina za mene, ali polako sam uspjela ući u srž. Divila sam mu se. On je vrlo odvažan čovjek, jednostavan, ovo je velik gubitak za Crkvu, ali on će nas nastaviti podržavati s nebesa, poručila je Francina Brito, časna sestra iz Indije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sprovodu koji će se održati u četvrtak u ime Vlade RH bit će ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas se upisao u knjigu žalosti u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI. koja je otvorena u Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo: Benedikt XVI. bio je veliki komunikator katoličke vjere

Papa Franjo opisao je u srijedu svog prethodnika Benedikta XVI., koji je umro na Staru godinu, kao velikog komunikatora vjere.

– Pokojni papa bio je “veliki majstor kateheze, rekao je u srijedu ujutro papa Franjo na početku opće audijencije u Vatikanu.

Kateheza je u Katoličkoj crkvi izraz za metodičku vjersku nastavu o vjeri.

– Njegova britka i blaga misao nije bila samoreferentna, već crkvena, jer je uvijek želio pratiti nas do susreta s Isusom, rekao je papa Franjo o papi emeritusu, rođenom u Bavarskoj, koji je umro u subotu u dobi od 95 godina. Isus, raspet i uskrsnuo, živući i Gospodin, bio je put kojemu nas je Benedikt vodio, držeći nas za ruku. Neka nam pomogne ponovno otkriti Krista u radosti vjere i u nadi života, dodao je Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u srijedu, papa Franjo pojavio se uz vjernike koji su došli odati posljednju počast pokojnom Benediktu čije je tijelo izloženo u Bazilici sv. Petra do srijede navečer, a u četvrtak će se održati sprovod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.