Vlada gura Zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu – događa li se to slučajno istovremeno sa ‘slučajem Đakić’?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

HDZ-ova Vlada, pomalo i iza zavjese javnosti, gura Zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu i on se u četvrtak našao na sjednici Vlade. Što je još zanimljivije predlaže se i revizija Zakona o elektroničkim medijima, i to tako da postoji vrlo visok nivo uredničke odgovornost u medijima za komentare koji se objavljuju na medijskim portalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Marcel Holjevac: Zašto Pupovac dobiva tri milijuna kuna godišnje za “satiru” za kakvu Đakiću prijete tri godine zatvora?

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak da će prema Zakonu o nedopuštenom ponašanju na internetu odgovornost za objavljeni sadržaj na društvenim mrežama biti na upraviteljima društvenih mreža, dok će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju.

Ministrica kulture iznijela je u javnost prijedloge zakona koji bi mogli imati povećane sankcije na dvije grupacije: medije i građane koji komentiraju sadržaj na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Otvoreno: Ministrica Obuljen-Koržinek: ‘Reakcijama policije možemo suzbiti govor mržnje’

> HDZ oštro osudio objavu sina zastupnika Đakića: Pokrenut će stegovni postupak

Ministrica je također najavila i osnivanje Vijeća za medije koje bi imalo ulogu regulatornog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne da jedini institut zaštite pojedinca bude podizanje sudskih tužbi, nego da postoji regulator odnosno tijelo gdje će stručne osobe ocjenjivati je li došlo do kršenja zakona”, kazala je.

Nažalost, o svemu se do sada razgovaralo stidljivo i daleko od javnosti, premda se radi o temi od izuzetne zanimljivosti za sve koji pišu ili čitaju internetske sadržaje i komentare. Građani su vrlo zainteresirani za ovu temu, jer su upravo oni kreatori komentara na internetskim mrežama i Zakon se tiče upravo njih.

Na novinarsko pitanje o slučaju Ivana Đakića, kojemu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i širenje mržnje prijeti kazna zatvora do 3 godina, Obuljen Koržinek rekla je da se u tom slučaju “evidentno radi o povredama kaznenog zakona pa je zato i Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo postupak”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Đakićev sin pušten na slobodu: ‘Da je netko drugi to objavio, ne bi vi digli toliku prašinu

> Ministar Medved osudio govor mržnje sina zastupnika Đakića na društvenim mrežama

Ono što je posebno zanimljivo, donošenje zakona vremenski se poklapa sa slučajem Đakić slučajno se događa istovremeno kada Vlada predlaže reviziju i Zakon. Hoće li građani zbog puno manjih stvari ili pisanja  na internetu od ovog medijski eksponiranog donedavnog HDZ-ovca doći pod sankcije i udar novog zakona?

Valja naglasiti da se slični zakoni već provode ili pokušavaju provesti širom Europske Unije po naputcima iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.