Vlč. Sente: ‘Postoji mogućnost da vjernici u većem broju sudjeluju na svetoj misi’

Foto: Hkm.hr

U emisiji HKR-a “Halo, velečasni?” u petak, 27. studenoga, mons. Antun Sente st., župnik župe Sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela odgovarao je na pitanja slušatelja. Među njima se našlo pitanje o novim mjerama i dopuštenju da na misnom slavlju u crkvi sudjeluje 25 vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Odgovor Zagrebačke nadbiskupije na Vladine mjere: Povećanje broja svetih misa

> Generalni tajnik HBK: Očekujemo da će se do Božića epidemiološke mjere ublažiti

Jedna od novih mjera Stožera Civilne zaštite RH je da na misnom slavlju u zatvorenom prostoru, bez obzira na veličinu crkve, može sudjelovati 25 vjernika. Vlč. Antun Sente dodao je da je moguće da negdje drugdje bude i više ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Primjerice, ako je uz crkvu ili negdje u blizini vjeronaučna dvorana ili neki drugi veći prostor, može se različitim tehnikama prenositi misu kamerom ili zvukom, što je najjednostavnije, tako da vjernici mogu sudjelovati u nekom drugom zatvorenom prostoru, također uz ograničenje na 25 ljudi. Naravno, i dalje postoji mogućnost da vjernici u većem broju sudjeluju na svetoj misi, primjerice, u dvorištu crkve gdje, razumljivo, vrijede odredbe o razmaku i maskama…”

Budući da je manji broj ljudi na misama, na jučerašnjem sastanku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije predloženo je da se slavi više misa kroz tjedan, a posebno u nedjelju.

“Na sastanku je preporučeno da svaki svećenik poveća broj misnih slavlja, te da nedjeljom može slaviti tri mise. U našoj župi Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima tako su uvedene još dvije, pa ćemo imati ukupno šest misa. Mise će, međutim, biti nešto kraće jer zborovi ne smiju pjevati. Na sastanku je ipak dogovoreno i da će jedna osoba na koru sama svirati i pjevati. Prikažimo to kao žrtvu u vrijeme došašća da se ljepše pripremimo za Božić. Usto, ova situacija neće trajati beskonačno nego joj vidimo i kraj, 21. prosinca.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlč. Sente je zaključio da u predstojećem vremenu vjernici mogu svoje duhovne potrebe ispuniti na različite načine – jedan dio misu može pratiti u crkvi, drugi u vjeronaučnoj dvorani, treći izvan crkve, četvrti na radiju, peti na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.