Zbog Let 3 spolovila na dočeku, pravobraniteljica za djecu Tomaševiću će dati po prstima

pravobraniteljice
Foto: fah, montaža: narod.hr

Oko skandaloznog dočeka Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, za Narod.hr oglasila se i pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u javnost je ‘procurila’ snimka tamošnjeg nastupa grupe Let 3 na kojoj se vide muška spolovila prilikom izvođenja pjesme „Ku*cem u čelo“.

Trgovi su za doček Nove godine mjesta koja uobičajeno okupljaju veliki broj obitelji s djecom i maloljetnicima.

Stoga smo pitali Helencu Pirnat Dragičević smatra li da je sporni nastup grupe Let 3 adekvatna audiovizualna ponuda za takvu publiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Nova razina progresivne ‘kulture’: Je li Zagrebačka filharmonija poslužila kao zavjesa za neukusan sadržaj Leta 3?

„Pojedini prizori u sklopu nastupa grupe Let 3 na dočeku Nove godine u Zagrebu nisu bili primjereni za djecu, no ne možemo tvrditi da su djeca njima bila direktno ugrožena“, kažu iz njezina Ureda.

O sudjelovanju djece u javnim događanjima

„Sudjelovanje djece u javnim događanjima (uključujući koncerte i glazbene nastupe na trgovima i ulicama gradova) zajedno s roditeljima, u prvom je redu pitanje zaštite najboljeg djetetovog interesa”, stoji u odgovoru.

Ističe se da bi pritom “u prvom planu trebala biti zaštita sigurnosti djeteta, odnosno procjena rizika, te svjesnost roditelja o vlastitoj odgovornosti za dijete u takvoj situaciji“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će vas zanimati

Zagrebačka TZ o novogodišnjem skandalu: 'Let 3 je predložen i odobren od strane Grada Zagreba'

Turistička zajednica grada Zagreba navela je sa da sa Zagrebačkom filharmonijom nema nesuglasica. No, na pitanje smatra li se odgovornom

Roditeljska odgovornost

“Roditelji imaju pravo javno izraziti svoje mišljenje te sudjelovati u javnim događanjima.  Međutim, općenito ne preporučamo da u sve takve svoje aktivnosti uključuju djecu, jer to nije uvijek u najboljem interesu djeteta”, navodi pravobraniteljica.

U odgovoru stoji da “pojedini roditelji inzistiraju i žele da djeca dijele stajališta i budu uključena u aktivnosti koje su obitelji važne i to je roditeljska odgovornost“.

Dodaje se da, “ukoliko u takvim aktivnostima nema izravne ugroze ili opasnosti za djecu, poput nasilja i zanemarivanja sigurnosti ili zdravlja, ne može se reći da se time krše prava djece”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruki kriteriji pravobraniteljice

No, valja podsjetiti na ranije reakcije i praksu pravobraniteljice za djecu.

Ona se, naime, svojevremeno negativno očitovala o prisutnosti djece na političkim skupovima te prosvjedu protiv covid-potvrda.

Međutim, ocijenila je da druženje djece s osobom odjevenom u haljinu od kondoma na zagrebačkom gay pride-u, “može biti poučno”.

Možda će vas zanimati

Ista pravobraniteljica, dvostruki kriteriji: Djeca na gay paradi - ok, na HDZ-ovom skupu ili protiv covid potvrda - nije ok

Pirnat Dragičević svojedobno je sudjelovanje djece na skupu HDZ-a osudila kao ugrozu njihovih prava, a izlaganje djece neprimjerenim sadržajima

Utjecaj sadržaja na djecu

U odgovoru oko nastupa Let 3 pravobraniteljica ističe da se prilikom donošenja odluke o tome hoće li sa svojom djecom prisustvovati ponuđenom sadržaju za doček Nove godine, koji je unaprijed najavljen, očekuje od roditelja da vode brigu o tome kako će taj sadržaj djelovati na djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice, kako stoji u odgovoru, “imajući u vidu da je u javnosti poznat repertoar i umjetnički izričaj grupe Let 3″.

Kakva je čija percepcija?

Pravobraniteljica ukazuje da je važno da roditelji, ukoliko se ipak odluče prisustvovati događaju koji može biti neprimjeren za djecu, “budu uz dijete u doživljaju i interpretaciji raznih prizora kojima mogu svjedočiti”.

Dodaje da je “potrebno uzeti u obzir i to da je dječja percepcija često različita od percepcije odraslih”.

Pravobraniteljica: ‘Odgovornost roditelja ponuditi djetetu informacije koje će pridonijeti njegovu razvoju’

“Smatramo da je odgovornost roditelja ponuditi djetetu informacije koje će pridonijeti njegovu razvoju i biti usmjerene dobrobiti djeteta”, ističe u odgovoru.

Navodi i da se od odraslih očekuje “da djetetu, ako ne razumije neki sadržaj, objasne značenje i smisao sadržaja na način primjeren za njegovu dob i zrelost”.

Također, pravobraniteljica upućuje djecu i odrasle da zajedno nakon čitanja, slušanja ili gledanja sadržaja razgovaraju o njemu i izvuku odgovarajuću pouku.

>Zagrebačka filharmonija nakon skandala s Let 3: ‘Interno priopćenje ravnatelja tumačeno izvan konteksta’

 

Javno prihvaćanje odgovornosti i isprika?

Upitali smo pravobraniteljicu Pirnat Dragičević smatra li, kao netko tko treba stati u zaštitu djece i maloljetnika, da bi organizator javno trebao prihvatiti odgovornost i ponuditi ispriku publici.

Također smo pitali i hoće li uputiti Gradu Zagrebu, ali i ostalim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, uputu o primjerenosti tih sadržaja djeci i mladima.

Organizatorima događaja – preporuka

“Gradu Zagrebu, kao organizatoru spomenutog dočeka Nove godine, uputit ćemo preporuku o tome da prilikom planiranja sadržaja i organizacije sličnih događaja, u kojima se očekuje prisustvo djece, vode računa o primjerenosti sadržaja za djecu“, stoji u odgovoru.

Ističe se i da pravobranitelj za djecu, kao institucija, nema ovlasti propisivati ni zabranjivati održavanje koncerata i glazbenih nastupa.

Dodaje se da pravobranitelj na temelju prijava i drugih uvida prati ostvarivanje zaštite prava djece. Također, svojim preporukama nastoji utjecati na njezino poboljšanje.

Čeka se odgovor Grada Zagreba

Preporuke su jedino ‘oružje’ kojim pravobranitelji uistinu barataju. Koju stvarnu težinu one imaju u praksi, evidentno ovisi o svjetonazorskim selekcijama pojedinog pravobranitelja.

Organizatori ovogodišnjeg dočeka Nove godine su Grad Zagreb u suorganizaciji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Pitanja o spornom događaju uputili smo i Gradu Zagrebu, a odgovore ćemo objaviti po primitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.