Župnik o vandalizmu na crkvi za Narod.hr: ‘Zvali smo policiju da napravi očevid’

fra Ivan Penava
Foto: zupagospavangrada-sibenik.hr, fra Ivan Penava; fotomontaža: narod.hr

“Nije se dogodila nikakva strašna stvar, ali sam htio poslati poruku na e-adresu U ime obitelji gdje se skupljaju podaci o napadu na crkva, da ostane zabilježeno” – rekao je za Narod.hr fra Ivan Penava, župnik župe sv. Petra u Šibeniku na čijoj su župnoj crkvi prije desetak dana ujutro osvanuli grafiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Na meti vandala: Išarana crkva sv. Petra u Šibeniku

> Šteta na župi u Stenjevcu, župnik za Narod.hr: ‘To traje godinama, spremni su i fizički se obračunati…’

“Tu srijedu tijekom dana smo vidjeli grafit za koji se ispostavilo da je neka ljubavna pjesma, no ispisana preko gotovo cijele crkve. Zato smo zvali policiju da napravi očevid, a komunalni redari su rekli da će učiniti sve što mogu da se to uredi.” – kaže nam fra Ivan Penava te dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nitko nije prijetio, nema ni nasilja, ali, očito se neki ljudi okupljaju tu iza crkve i odlučili su ju išarati.

Susjedi su također iznenađeni i, kad su me vidjeli s policijom, rekli su da su vidjeli neke mlade, ali to je bilo tokom noći tako da ne možemo ništa točno utvrditi.”

“Čini se kako nije ništa strašno, ali opet, obnova tog zida košta…” – zaključio je fra Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr pozvao je sve građane, ako imaju saznanja i informacije o napadima na Katoličku Crkvu i vjernike katolike u tekućoj, 2021. godini, da nam se jave na e-adresu sloboda.vjeroispovijedi@uimeobitelji.net

Podsjetimo, udruga U ime obitelji (UiO) prošlog je tjedna na konferenciji za medije upoznala javnost s Izvješćem o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini. Povod za izradu i objavu Izvješća jest činjenica da je hrvatsko društvo svjedok brojnih napada na Katoličku Crkvu i vjernike katolike unatoč tome što Republika Hrvatska priznaje jednakost svih vjerskih zajednica te pravo svih građana na slobodu vjeroispovijedi i javnog očitovanja svoje vjere.

„Ovo je prvo takvo izvješće u Hrvatskoj i ono dokumentira sve brojnije napade na Katoličku Crkvu i vjernike katolike koji uključuju izražavanja mržnje i netrpeljivosti, medijske hajke, lažne optužbe, širenje lažnih vijesti i tvrdnji utemeljenih na predrasudama o vjernicima katolicima i svećenicima, osporavanje prava poduke vjeronauka u školama, osporavanje obveze i prava biskupa, svećenika i redovnika da javno iznose stavove Katoličke Crkve o društvenim pitanjima, napade na katolički nauk, provale u crkvene objekte, oskvrnuća i devastiranje crkvenih objekata i imovine i dr.“, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Izvješću se ističe kako je posebno zabrinjavajuće da nadležne institucije, ni izvješća o zaštiti ljudskih i građanskih prava, uopće ne problematiziraju izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema Katoličkoj Crkvi i njezinu javnom djelovanju – ili to čine u vrlo malom opsegu.

Također pozvali su se mediji i novinari da, svjesni svoje odgovornosti i utjecaja na oblikovanje javnog mnijenja, poštuju načela etičnog, nepristranog i istinitog izvještavanja, kao i pravo vjernika katolika na slobodu vjeroispovijedi i javno izražavanje svoje vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.