Župnik Vuković iz zagrebačke Kustošije o ogromnom računu za plin: Više si ne možemo priuštiti grijanje

ljubo vuković crkva sv. Nikole Tavelića
Foto: Župa sv. Nikole Tavelića - Kustošija, Facebook, HKR; fotomontaža: narod.hr

Osim fratara koji vode pučku kuhinju na zagrebačkom Svetom Duhu, i župnik Ljubo Vuković iz susjedne Kustošije dobio je ogromni račun za plin.
Na adresu župe svetog Nikole Tavelića na Kustošiji stigla je uplatnica na kojoj je mjesečna svota za platiti porasla više od pet puta. S 4000 kuna na 25 tisuća, rekao je Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župe kao pravne osobe

– Termostat u stanu morat ću staviti na nižu temperaturu, a vjernicima koji dolaze na mise rekao sam da se toplije odjenu jer si više ne možemo priuštiti grijanje – kaže župnik Ljubo Vuković. Župe plin plaćaju kao pravne osobe pa su u istim problemima kao i svi korisnici tog energenta u kategoriji poduzetnika.

> Grad će pokriti razliku računa za plin pučkoj kuhinji na Sv. Duhu: Fra Vidović poručuje da to nije dugoročno rješenje

Sve je u Hrvatskoj posebno dirnula i objava iz Pučke kuhinje na Svetom Duhu. U prosincu 2020., naime, plin je župu stajao 5800 kuna, a sada su dobili uplatnicu na vrtoglavih 25 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svakoga dana hranimo 400 ljudi, siromašnih i beskućnika, strah me je i pomisliti kakve bi sve posljedice mogle biti ako stvari ostanu kakve jesu” – rekao je fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu za Večernji list.

U Gradu odlučili podmiriti račun pučkoj kuhinji

“Potrošnja je ista, zapravo lanjskoga prosinca bila je čak i nešto manja nego 2020. Kilovatsat je tada bio 23 lipe, a sad je kunu. To je povećanje od čak 70, gotovo 80 posto – kaže fratar. Župa je, osim po pučkoj kuhinji, među Zagrepčanima poznata i po čestim donacijama viška hrane najpotrebitijima. Kod njih na topli obrok može doći bilo tko, a fratri će učiniti sve što mogu, naglašava, da se to i nastavi.

– Apeliram da se barem pučkim kuhinjama i sličnim institucijama plin naplaćuje po starim cijenama – poručio je fra Vidović. Nakon njegovog apela je stigla i vijest da su u Gradu odlučili podmiriti račun pučkoj kuhinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Da, javila se pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu. To je izvrsno zasad, ali nije dugoročno rješenje. Čekaju nas još siječanj i veljača. Osim toga, otvorio sam Pandorinu kutiju, ima i drugih humanitarnih udruga s istim problemom – kaže fra Vidović.

Iz Zagrebačkog holdinga su obavijestili korisnike da mogu promijeniti opskrbljivača plinom.

“Obavijest su poslali u studenom, kad je sezona grijanja već počela. Opskrbljivač se ne mijenja usred zime, nego ljeti, kad je potrošnja slabija” – istaknuo je fra Vidović. Dodao je da plin ne koriste samo za grijanje, već i za kuhanje. Zato nisu mogli priuštiti da niti privremeno prekidaju opskrbu i mijenjaju opskrbljivača kod kojeg su od početka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.