Župnik župe Presvetog Srca Isusova za Narod.hr: ‘Još važnije od materijalne obnove je da iz ovih nevolja izađemo kao bolji vjernici’

Foto: marijanskizavjet.hr, SKAC; fotomontaža: narod.hr

U dva razorna potresa koja su pogodila Zagreb 22. ožujka, među ostalim zgradama u centru grada, stradala je bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Fotografije iz bazilike, na kojima se vidi urušeni svod i korska ograda već su svima dobro poznate. Rezidencija (samostan) je pretrpjela manja oštećenja, na gornjim katovima nešto više, neki patri su preseljeni u druge sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župljani župe Srca Isusova također su imali velike štete na svojim zgradama, a iz te župe bila je i jedina ljudska žrtva potresa u Zagrebu, petnaestogodišnja Anamarija Carević.

> (FOTO, VIDEO) Koliko dugo će trajati obnova crkava oštećenih u potresu?

> (FOTO) Bazilika Srca Isusova teško pogođena, a grob i slika bl. Ivana Merza neoštećeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bazilika Srca Isusova obnavljat će se možda i godinama – evo gdje možete donirati za obnovu!

> Bazilika Srca Isusova traži pomoć – pozivaju se volonteri i svi voljni iz područja građevine, arhitekture, restauracije…

O tome svemu tome, kao i o tome kolika je šteta na bazilici te koliko dugo bi mogla potrajati obnova razgovaramo sa župnikom župe Presvetog Srca Isusova, isusovcem paterom Ivanom Matićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da svoju donaciju za obnovu bazilike možete uplatiti na račun župe: Župa Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, OIB: 56433889446; IBAN: HR3923600001102464905, Šifra Swift: ZABAHR2X, s napomenom: ‘Za obnovu Bazilike’.

Narod.hr: Hrvatsku su obišle fotografije bazilike Srca Isusova s urušenim krovom. Kolika je šteta na bazilici i koliko dugo će, prema procjenama, trajati obnova?

Pater Ivan Matić: Sama financijska procjena štete nije još napravljena jer se još uvijek izviđaju oštećenja. Napravljeno je dubinsko skeniranje i za par dana bismo mogli imati nekakav opći pregled, a onda i financijske razmjere štete, koja je uistinu velika: najmanje jedna trećina stropa, odnosno bačvastog svoda je pala, oštećeni su i neki pokrajnji oltari, a s glavnog oltara je pao križ. Ono što je sreća jest da statika cijele crkve nije narušena, dakle, nosivi zidovi nisu oštećeni pa će se oštećenja moći sanirati. Na jednom od tornjeva također ima jedna manja pukotina koja će se također morati sanirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će trajati obnova? To još nitko ne zna… Možemo pretpostaviti da neće ići baš tako brzo. Neki govore nekoliko godina, pa čak i do 10 godina, ali ja pitam: „Pa zašto bi moralo trajati tako dugo? Ako je čitava crkva, zajedno sa samostanom sagrađena za godinu i pol, zašto bi sada nama trebalo 5 ili 10 godina da obnovimo samo svod?“

“Mnogi su osjetili duhovna dobra iz ove bazilike, pozivamo ih i da pomognu da ju što prije obnovimo!”

Narod.hr: Nedavno je župa objavila poziv za prikupljanje donacija za obnovu bazilike. Kojim riječima biste pozvali vjernike da doniraju novac za obnovu?

Pater Ivan Matić: Naša crkva, bazilika srca Isusova, ona jest župna crkva, ali ona je ujedno i nacionalno svetište Srca Isusova. To vidimo i iz bule kojom ju je papa Pio XII. uzdigao na čast bazilike. U originalnom latinskom tekstu stoji da „tu crkvu koju s potpunim pravom nazivamo nacionalnim svetištem Srca Isusova, u koju bogoljubno grnu pobožni vjernici ne samo iz grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije već i iz udaljenih mjesta… podiže pobožnost brojnih vjernika što se u taj se hram sabiru i u njemu se u pobožna udruženja udružuju… Uvjereni smo da će kad ju uzdignemo na čast bazilike postajati u hrvatskim krajevima sve to jače središte štovanja koje dugujemo Presvetom Srcu Isusovu“. Uz naše župljane mnogo je onih koji su kao studenti dolazili u našu baziliku, a sada se nalaze u drugim krajevima Hrvatske ili svijeta, mnogi su se ovdje vjenčali, krstili djecu, dolazili ovamo na ispovijed, propovijedi, prve petke, duhovne vježbe itd. Sigurno su doživjeli i osjetili mnoga duhovna dobra iz ove bazilike. Sve ih pozivamo, koliko mogu, da se založe da ju što prije i obnovimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Ovih dana se izravno prenose mise iz Vaše župe, a za potrebe slavljenja mise adaptirali ste dvoranu pored crkve. Hoće li se tamo slaviti mise i kada završi zabrana okupljanja?

Pater Ivan Matić: Hoće, koliko god bude trebalo, osim ako se, a to je isto jedna od opcija, uzmogne napraviti kvalitetna tehnička zaštita unutar bazilike sa skelama i ostalom zaštitnom opremom, da se unatoč obnovi bazilika može koristiti. Ta mogućnost postoji.

Narod.hr: Kako su Vaši župljani proživjeli potres? Imaju li velikih šteta?

Pater Ivan Matić: Jedna od naših ulica je upravo Đorđićeva ulica i još neke gdje su starije zgrade, koje imaju najviše oštećenja, a, znamo, u Đorđićevoj je poginula i naša mlada župljanka, Anamarija Carević.

Ima poprilično štete, pogotovo na starijim zgradama, osobito od srušenih dimnjaka i mnogi koji su imali priliku otišli su izvan Zagreba. U nekim od tih ulica sada ima vrlo malo ljudi. Kad se, recimo, navečer izađe van jedva da u kojoj zgradi vidimo poneko svjetlo. Dakle, trenutno su mnogi naši župljani izvan Zagreba zbog oštećenja koja su imali.

Narod.hr: Imate li još nešto što biste željeli poručiti našim čitateljima?

Pater Ivan Matić: Našim župljanima i svim štovateljima Srca Isusova poručio bih da ne klonemo duhom. Gore srca! Uskrsli je s nama. Potres je prošao, nadamo se, definitivno. Proći će i korona. Ono što je materijalna šteta, to se može obnoviti, a mi nastojmo raditi na tome da iz ovih nevolja izađemo kao bolji vjernici, bolji ljudi, da budemo bliže Bogu i jedni drugima. A to je još važnije od materijalne obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.