(FOTO, VIDEO) Koliko dugo će trajati obnova crkava oštećenih u potresu?

Foto: ika, Josip Ninković, facebook; fotomontaža: narod.hr

Dva velika potresa i niz manjih koje su zatresli Zagreb u nedjelju, 22. ožujka, nisu poštedili ni mnoge zagrebačke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Internet su već obišle fotografije Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj kojoj se urušio svod i korska ograda, a prva uočljiva posljedica potresa bila je svakako ona na južnom zvoniku zagrebačke katedrale kojemu se odlomio vrh. Za mnoge crkve proces obnove bit će dugotrajan.

Katedrala – i dio drugog zvonika morat će biti uklonjen zbog opasnosti od urušavnaja

Lom se na zvoniku katedrale dogodio na visini od 92 m. Srušen je dio zvonika u visini od 10,30 m, na čijem vrhu je bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom, ukupne visine 3,20 m. Kameni elementi su pali dijelom na skelu, koja se upravo prilagođavala za radove završene III. faze obnove južnog zvonika, i pri tom su oštetili dio treće galerije dovršene netom prije Božića. Jedan dio tornja pao je na krov katedrale kojeg je također oštetio i probio na više mjesta, a najveći dio kamenih elemenata pao je u dvorište između katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećenja su se dogodila i na sjevernom zvoniku te će zbog opasnosti od urušavanja i to na stranu katedrale, biti, nažalost potrebno ukloniti dio sjevernog zvonika.

Sam vrh, „jabuka“, pronađena je na tavanu dvora gdje se i zadržala. Metalni pozlaćeni križ obnovljen i postavljen 2013. godine, raspao se u brojne dijelove budući je izrađen od ploča debljeg bakrenog lima s metalnom potkonstrukcijom. Dijelovi križa pronađeni su raspršeni na skeli, na krovu katedrale, a dio dijelova je bio ispod kamena na dvorištu.

Već kod prvog pregleda, neposredno iza potresa, uočeno je kako je uz vrh južnog tornja srušena i balustrada iznad apside, vrhovi baldahini kontrafora te da je u padu dijelova tornja znatno oštećena druga kontrafora lađe na južnom pročelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grob blaženog Alojzija Stepinca i kip Blažene Djevice Marije ostali potpuno netaknuti!

No, osim vrha zvonika i niza vanjskih segmenata, nastradala je i unutrašnjost katedrale.

> (FOTO) Procjenjuje se šteta na Zagrebačkoj katedrali nakon potresa: Pogledajte fotografije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO) Pogledajte razorne posljedice potresa u Katedrali i Nadbiskupskom dvoru

> Bazilika Srca Isusova obnavljat će se možda i godinama – evo gdje možete donirati za obnovu!

> (VIDEO) Zbog potresa se urušio velik dio potkrovlja u crkvi Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu

> (FOTO) Bazilika Srca Isusova teško pogođena, a grob i slika bl. Ivana Merza neoštećeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najstabilniji je dio sakristija i kapelica u njezinu nastavku, jer je to najstariji dio katedrale, pa je između njih razbijeno samo pregradno staklo, no stradali su vitraji u apsidi i njih ćemo morati zamijeniti. Posve su popucali, ali su već sami po sebi bili dotrajali“, rekao je nakon potresa za Večernji list rektor katedrale mons. Josip Kuhtić, koji je među prvima došao do zagrebačke prvostolnice za koju je zadužen još od 2008. kada je imenovan na to odgovorno mjesto.

Mons. Kuhtić je za Večernji list posebnu pozornost skrenuo na činjenicu da je grob blaženog Alojzija Stepinca ostao potpuno netaknut te da na oltaru s kojega je sve popadalo, ostao stajati kip Majke Božje.

U samoj katedrali zaštićuju se oltari. U svetištu su zbog napuknuća svodova zaštićeni sarkofag bl. Alojzija Stepinca i demontirani su dijelovi Ackermannovog oltara te se ubrzano vrše i pripreme za skidanje 10 drvenih kipova proroka u apsidi.

Bazilika Srca Isusova

Zbog urušavanja krova i velikih oštećenja bazilika Srca Isusova u Zagrebu trenutno je izvan uporabe.

“Tornjevi, vanjski zidovi i krov su izdržali, ali unutrašnjost nije. Na našu i vašu veliku žalost više od jedne trećine stropa sručilo se na pod i izazvalo golemu materijalnu štetu. Na tek uređenom koru, koji čeka povratak orgulja s obnove, stradala je ograda, a sam kor je netaknut. Križ, koji je bio na glavnom oltaru, slomio se i pao, ali je slika Presvetog Srca ostala u dobrom stanju. Pokrajnje kapele nisu puno oštećene, više mansarde iznad njih. Posebno nam je drago da je očuvan i grob bl. Ivana Merza” – poručio je nakon potresa isusovački superior o. Stipo Balatinac.

Grob bl. Ivana Merza ostao je potpuno neoštećen kao i klupe koje se nalaze ispred njega. Ono što je posebno zanimljivo i znakovito jest ovo. Iznad groba na oltaru na malo povišenom postolju postavljena je poveća slika bl. Ivana Merza (reprodukcija slike akad. slikara Ante Mamuše čiji se original nalazi u Banjoj Luci). Slika uokvirena u poveću ramu nije bila ničim pričvršćena nego je samo bila naslonjena na drveni dio oltara tako da bi je i malo jači propuh mogao lako pomaknuti ili oboriti. Međutim nakon potresa gdje se sve okolo rušilo i treslo slika je ostala na svome mjestu netaknuta, nije se pomaknula niti jedan centimetar, a kamo li da bi bila oborena. – stoji na stranicama portulature blaženog Ivana Merza.

Franjevačka crkva na Kaptolu

U potresu je oštećena crkva, toranj i samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu. Svi fratri, njih 50 i dvije časne sestre, na dan potresa su evakuirani iz samostana te su privremeno smješteni u Kuću susreta Tabor u Samoboru.

Hrvatska vojska pomogla je u evakuiranju stvari iz samostana, među njima i knjižnice.

Crkva u Remetama

Uslijed potresa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti.

Na dan potresa remetski župnik o. Antonio Mario Čirko u video-poruci uputio je riječi ohrabrenja. „Bog je uvijek nazočan među nama. Netko će reći: ovo je Božja kazna. Ne, nema Božje kazne. To bih htio da nam svima bude jasno. Bog ne kažnjava. Nego, možemo si postaviti pitanje: Što nam Bog želi reći?! Ovo su vremena kušnje gdje je potrebno napraviti jedan naš ‘reset’”.

Šestine -oštećena crkva sv. Mirka

“Crkva sv. Mirka nalazi se na najtrusnijem potezu u gradu Zagrebu. Podsljemenska zona ide upravo od Sljemena preko Šestina, Mihaljevca do Kaptola i Donjega grada. Dakle, naša crkva je oštećena. Nije toliko kao druge, ali ima ozbiljnih oštećenja.” – poručio je na dan potresa župnik iz Šestina Robert Šreter, prenijela je IKA.

Granešina

Uslijed potresa oštećena je i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini. Osim unutrašnjosti, oštećen je i nedavno obnovljeni toranj. Pao je strop crkve i uništio oltar, no kip Majke Božje Granešinske i svetohranište nisu stradali.

Čučerje

U podrhtavanjima tla srušen je dio crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, a radi popucanog tornja isključena su zvona.

„Sat mi je stao u 6:26 nakon prvog potresa. U to sam vrijeme sjedio u župnom uredu i molio časoslov. Kada se to zadrmalo ustao sam i otišao vidjeti crkvu. Unutra je bilo puno prašine, jer je padala žbuka. Ove godine je točno 140 godina od onog jakog potresa 1880. godine koji je u crkvi napravio puno štete. A, nakon potresa 1905. crkva je bila zatvorena tri godine“, rekao je u izjavi za Hrvatski katolički radio župnik preč. Dragutin Mostečak.

Vodeći računa o statici crkve župnik je odmah isključio zvona i vratio se u kuću. Nakon drugog potresa, kako ističe, urušio se zid na fronti ispred vrata na ulazu u crkvu. „Poslije nisam išao u crkvu, jer ne mogu. Čekam da dođu statičari koji će vidjeti kakva je statika crkve i zvonika te odgovorni iz Konzervatorskog zavoda, jer su crkva i župna kuća zaštićeni spomenici kulture, pa da se onda vidi što će biti od svega toga. Trenutno ne znam što će biti. Tu sam iako ne mogu slaviti misu u crkvi“, rekao je čučerski župnik neposredno nakon potresa.

U Čučerju je stradalo dosta kuća bilo da su oštećeni krovovi ili, pak, da su zidovi popucali. Kako se radi o brdovitom terenu ima kuća koje su počele kliziti. Župnik je u razgovoru s ljudima u Dankovcu, filijali župe, doznao da je jedan dio sela na brijegu također jako nastradao. „Sve ovo što se događa jedna je kušnja i križ koju moramo prihvatiti. Nema nam druge“, poručio je preč. Mostečak.

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju jedno je od najstarijih prošteništa na području Zagreba. Blaženi Alojzije Stepinac odredio ju je kao polazište zavjetnog hodočašća grada Zagreba u Mariju Bistricu. Uz proslavu 800. Obljetnice prvoga spomena Čučerja 2001. godine obnovljeni su crkva i župni dvor, pisala je IKA.

U Retkovcu bez oštećenja – pao samo kip sv. Josipa

U župnoj crkvi u zagrebačkom Retkovcu potres nije ostavio veća oštećenja.

“U našoj crkvi oštećen je samo kip sv. Josipa koji je pao usred potresa. Druge štete nema, međutim naša katedrala i crkve u centru grada, ali pogotovo naše crkve u Granešini i Čučerju pretrpjele su velike štete. Ostanimo zajedno u molitvi” – poručili su na facebook stranici župe na dan potresa.

Marija Bistrica

U Mariji Bistrici oštećeno je nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, a lakše je ozlijeđen župni vikar. Svećenik se u trenutku prvog potresa zatekao na stubama na otvorenom, uz baziliku Majke Božje Bistričke, a uslijed podrhtavanja tla u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i dijelove glave oko očiju.

Kako je izgledala crkva u Mariji Bistrici nakon potresa, pogledajte u nastavku.

S obzirom na težinu oštećenja na mnogim crkvama u Zagrebu i okolici, za pretpostaviti je da će obnova biti dugotrajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.