Ana Đerek, pet medalja i diploma Filozofskog fakulteta

Foto: fah

Poznato je da vrhunski sport zahtijeva velika odricanja, mnogo vremena provedenog na treningu i putovanjima, pa brojni sportaši u želji da postignu što bolje rezultate zanemaruju obrazovanje. Najbolja hrvatska gimnastičarka Ana Đerek nije jedna od njih. Brojnim medaljama i sportskim uspjesima ovih je dana dodala diplomu splitskog Filozofskog fakulteta i akademsku titulu magistre primarnog obrazovanja, odnosno učiteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva zlata, dva srebra i jedna bronca sa svjetskih kupova, dva zlata sa seniorskog prvenstva Hrvatske i diploma Filozofskog fakulteta. 2022. godina za Anu Đerek godina je iz snova.

– Zadovoljna sam i šta se tiče gimnastike i fakulteta. Učim u svim mogućim situacijama i terminima.Osim noću. Spavam od 10 navečer do šest ujutro i tad me zanimaju ni rokovi ni ispiti. Mogu učiti u kafiću, kući sama, u punoj dvorani, gdje god. Svugdje se mogu koncentrirati, kaže Đerek.

– Ana sve stiže. Jako je organizirana. Samo ne znam gdje je žurila toliko. Sad joj je ostala samo jedna stvar, gimnastika, rekao je kroz smijeh njezin trener Mirko Končarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog do posljednjeg, sve je ispite položila u zadanom roku. No o stalnom zaposlenju još ne razmišlja.

– Trenutno sam isključivo koncentrirana na rehabilitaciju ramena kojeg sam operirala prije mjesec dana, pa ću onda vidjeti kako će to ići. Onda ću razmisliti hoću li predati papire u neku školu i početi sa zamjenama, piše HRT.

Tjedni mirovanja

Operacija ramena nakratko je prekinula sjajan natjecateljski niz. Otkazala je nastup na tri svjetska kupa i svjetskom prvenstvu u studenome u Liverpoolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Četiri tjedna sam bila u potpunom mirovanju, praktički sam atrofirala. Put je dug. Tek sam počela sa fizikalnom terapijom. Treba razgibati ruku, vratiti snagu i tek onda razmišljati o gimnastičkim elementima. Oporavak bi trebao trajati šest mjeseci.

Za to vrijeme jedine su moguće vježbe čučnjevi, trbušnjaci.

Nažalost, i dalje u istoj dvorani, premalenoj i pretijesnoj za vrhunsku gimnastiku. Da apsurd bude veći, svoju najbolju disciplinu, parter, Ana mora trenirati na gostovanjima u drugim dijelovima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Treniram na pripremama. Zato sam morala i često izbivati s fakulteta. Uvjeti su tužni.Neprimjereni za ovu razinu gimnastike. Dvorana je prekratka, nema adekvatnih jama. Da ovo neki vrhunski gimnastičari vide, nasmijali bi se. zaključila je Ana.

Nadamo se da će to napokon vidjeti i čuti oni koji mogu i moraju nešto učiniti. Osvojila je brojne medalje i priznanja. Stekla diplomu. Zaslužila je i primjerenu dvoranu, kako bi se mogla dostojno pripremati za iduće veliko natjecanje, Olimpijske igre u Parizu 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.