Andrij Ševčenko žestoko kritizirao najavu stvaranja lige takozvane nogometne elite

Foto: Fah

Bivši ukrajinski reprezentativac, danas izbornik nogometne reprezentacije Ukrajine, Andrij Ševčenko, nezadovoljan je najavom tzv. Superlige u nogometu, a koja bi zapravo uništila nogomet kakav poznajemo ili bi ga barem devastirala. Naime, nedavno se o novoj ”nadligi” pojavila ideja te je izazvala brojne reakcije, dobrim dijelom one negativne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se zapravo radi? Naime, više od 12 klubova iz najjačih nogometnih liga na svijetu, dakle, engleske, njemačke, francuske, španjolske, talijanske lige, vodi pregovore kako bi osnovali novi turnir koji bi najranije mogao započeti za dvije godine. Takav bi turnir bi bio turnir na kojem bi sudjelovala tzv. elita. Što je s onim drugima, što je nogometnom većinom, koja nije ”elita”?

Nažalost, takve inicijative imaju i potporu FIFA-e, konkretno se razmatra novi format natjecanja s 18 klubova, a utakmice bi se igrale tijekom nogometne sezone. Najbolje momčadi iz grupne faze takvog natjecanja bi igrale u doigravanju, pobjednik bi zaradio nekoliko stotina milijuna eura. Što zapravo to znači? Radi se o piru bogatih kako bi bili još bogatiji, ni u znanstveno fantastičnim okolnostima klubovi iz siromašnijih zemalja, kao što je, primjerice, Hrvatska, ne bi moglo doći ni blizu takve lige. Na takav način se čak i degradira Liga prvaka. Zar je to sport? Zar je sport ako se sve svede na elitu i samo na tzv. elitu i na tzv. nogomet?

Glede financijske strane pokušava se osigurati šest milijardi dolara kako bi se pokrenulo jedno takvo natjecanje. U svezi toga se na društvenim mrežama se oglasila i već spomenuta ukrajinska nogometna legenda – Andrij Ševčenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja Europske Superlige bi ubila nogomet kakav poznajemo. Zemlje poput Ukrajine bi bile na udaru, samo bi elita prosperirala. Moramo se fokusirati na razvoj nogometa za sve”, napisao je Andrij Ševčenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.