Apsurd u svijetu plivanja: Muškarac koji se predstavlja kao žena nominiran za nagradu za ženu godine

Foto: Snimka zaslona

Lia Thomas, muškarac koji se predstavlja kao žena, koji je dominirao NCAA ženskom plivačkom i ronilačkom sezonom 2021.-2022., nominiran je od strane Sveučilišta u Pennsylvaniji za nagradu NCAA-e za ženu godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole koje ispunjavaju uvjete mogu predložiti do dvije sportašice, a ove je godine ukupno 577 kandidatkinja.

Nagrada je osmišljena kako bi se odalo priznanje “studenticama sportašicama koje su iscrpile svoje uvjete i istaknule se u svojoj zajednici, u atletici i među akademicima tijekom svoje fakultetske karijere.”

Ranije se Thomas natjecao u muškom timu UPenna s osrednjim rezultatima, prije nego što se probio kao član ženskog tima, postavljajući brojne rekorde tijekom sezone i dominirajući u Ivy League i NCAA prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi nastupi izazvali su kritike od sportašica, od kojih je njih 16 napisalo anonimno pismo UPennu i Ivy Leagueu moleći ih da ne osporavaju stroža pravila NCAA za sudjelovanje ‘transrodnih’ sportaša.

“Biološki, Lia ima nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju u ženskoj kategoriji, što dokazuje njegovo mjesto na ljestvici koja je skočila s 462. mjesta kao muškarac na 1. kao žena”, piše u pismu.

Atletske prednosti muškaraca

Profesor bioloških znanosti sa Sveučilišta Ohio, Chris Schwirian, rekao je za Runner’s World: „Muškarci postižu bolje rekorde na 100 do 800 metara uglavnom zato što muškarci u prosjeku imaju veću mišićnu masu, a velik su dio toga brzotrzajni (engl. fast-twitch) mišići, što im omogućuje da postižu veću snagu i brzinu i anaerobno proizvode energiju. Na svim udaljenostima većim od 800 metara glavni je uzrok razlike viši prosječni anaerobni prag muškaraca (VO2max), zato što oni u načelu imaju manje tjelesne masti, više hemoglobina i mišićne mase te veća srca i pluća nego žene.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente, što ih čini manje podložnima sportskim povredama.

> Sutkinja podnijela ostavku zbog ‘transrodne osobe’: ‘To je muško tijelo koje pliva protiv ženskog’

Budući da ovi fizički i fiziološki čimbenici daju većini muškaraca očitu kompetitivnu prednost u sportovima, je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci – s većom mišićnom masom, srcima i plućima i većom snagom, ubrzanjem i brzinom – natječu protiv djevojaka i žena?

Ako muškarci mogu tvrditi da su žene i ući u sport u kojem se smiju natjecati samo žene, tada je prilično izvjesno da će muškarci pobijediti,” piše Brandon Morse za časopis Federalist. „Sve pohvale, nagrade i priznanja bit će oduzeta ženama koje ih s pravom zaslužuju i dana muškarcu koji je zapravo varao tako što je stavio šminku, ubrizgao si hormone i rekao da je žena.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.