‘Atmosfera kakva je bila 1998.’: Kako je igru hrvatske reprezentacije, igru Luke Modrića i ulogu Zlatka Dalića ‘vidio’ Robert Prosinečki?

Foto: fah

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom u dvije utakmice protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, po peti put od samostalnosti, mnogi su komentirali ovaj bez sumnje veliki uspjeh. Većina hvali novog izbornika Zlatka Dalića te, dakako, igrače. Jedan od njih je i ”Veliki Žuti”, bivši hrvatski reprezentativac, Robert Prosinečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Robert Prosinečki ocijenio igru hrvatske nogometne reprezentacije ”pod Dalićem”, ali nadasve igru najboljeg hrvatskog nogometaša Luke Modrića?

” Luka Modrić u reprezentaciju donosi samopouzdanje koje je akumulirao zahvaljujući sjajnim igrama u madridskom Realu. Tamo je već dulje vrijeme glavni igrač, on je njihov motor. Takvu ulogu na sebe je preuzeo i u reprezentaciji. To je logičan slijed stvari. Nije neka posebna mudrost konstatirati da je on naš najvažniji igrač…”, rekao je Prosinečki za Večernji list. Robi se inače javio iz Bakua.

Na red je došao i Ivan Perišić, koji je malo ”posustao” u kvalifikacijama nakon sjajnih igara na Euru prošle godine. Perišić se svojim starim izdanjima vratio ipak u dvije utakmice dodatnih kvalifikacija protiv Grčke. Bio je strijelac prekrasnog pogotka u Zagrebu dok je u Pireju fenomenalnim udarcem  izvana pogodio stativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Perišić možda u zadnje vrijeme nije pokazivao konstantnost svoje forme. No, njegov status na europskoj razini svim je našim protivnicima noćna mora. – Perišić je jedno vrijeme bio naš najbolji igrač. Sigurno će i na SP-u biti jedan od naših najvažnijih igrača. Njegove moderne karakteristike ono je što ga čini drugačijim. Ima nevjerojatnu fizičku moć ponavljanja, igru u oba smjera, odličnu tehniku… I što je jako važno zabija dosta pogodaka. Posebno je važna njegova sposobnost da protivnika ugrozi ulascima iz drugog plana. Dosta pogodaka postiže glavom, što je još jedna važna karakteristika za igrače njegove pozicije”, istaknuo je jedan od najboljih hrvatskih veznih nogometaša svih vremena.

Prosinečki je apostrofirao i veliku ulogu Domagoja Vide u ovim kvalifikacijama. Stoper Vatrenih zabio je i pogodak Kosovu na Maksimiru. Naravno, nije mogao izbjeći pitanje o hrvatskom izborniku Zlatku Daliću, koji je došao na klupu Vatrenih poslije smjene Ante Čačića. Govorio je o važnosti ”mentalne komponente”, drugim riječima, Robi se složio s onima koji tvrde da je Dalić donio sa sobom novu, pozitivnu energiju u reprezentaciju.

”Nema velikog rezultata bez pozitivne emocije oko reprezentacije. Od medija, navijača, javnosti… Igrači trebaju pune tribine i podršku kakvu smo mi imali 1998. godine. Znaju to svi koji su bili igrači. Najlakše je kritizirati iz trosjeda ili dvosjeda. Sve to utječe na igrače, prazne tribine, zvižduci, negativan pristup, teorije o Mamiću, Šukeru, poštenju, nepoštenju… Dalić je to promijenio. Dobili smo pozitivu, imamo više želje, brži smo, čvršći… Čak su i bekovi proigrali”, poručio je Prosinečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Zlatka Dalića, podsjetimo, doveli su više – manje isti oni ljudi koji su doveli Slavena Bilića, Igora Štimca, Niku Kovača, Antu Čačića…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.