Australska jedrilica Wild Oats XI pobjednik regate Sydney – Hobart

Foto: fah

Australska jedrilica Wild Oats XI rekordni je deveti put slavila na jednoj od najprestižnijih svjetskih regata koja se 74. put jedrila od Sydneya do Hobarta na Tasmaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wild Oats XI Roberta Oatleyja sa skiperom Markom Richardsom je 628 nautičkih milja prošao za 43 sata, sedam minuta i 21 sekundu.

Drugo mjesto osvojila je posada jedrilice Black Jack sa 28 minuta zaostatka, lanjski pobjednik Comanche je zauzeo treće, a Infotrack četvrto mjesto. Sva četiri super maxi jedrilice ušla su u tok rijeke Derwent gdje se nalazi cilj, gotovo u isto vrijeme i bila je to jedna od najneizvjesnijih utrka u povijesti ove regate.

“Bilo je nevjerojatno napeto do samog kraja. Ova je pobjeda za nas iskupljenje i zadovoljni smo rezultatom,” kazao je skiper Richardson. Ove sezone regata je bila posebna i po prvoj kompletno ženskoj posadi na jedrilici Wild Oats X. Djevojke koja je predvodila australska skiperica Stacey Jackson na koncu su bile šeste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedrilica Wild Oats XI je na iznimno zahtjevnoj regati slavila četiri puta od 2005. do 2008. godine, 2010., te tri puta u nizu od 2012. do 2014. Slavili su i lani i to s novim rekordom, ali su naknadno diskvalificirani i pobjeda je pripala posadi Comanchea s rekordnim vremenom jedan dan, 9 sati, 15 minuta i 24 sekunde. Ove godine Comanche je bio treći.

Posebnost utrke, koja se svake godine održava dan poslije Božića, su teški uvjeti na moru, pogotovu u zloglasnom prolazu Bass gdje su u ovo doba godine stvaraju nevere s ogromnim valovima.

U prolazu Bass je 1998. život izgubilo šest jedriličara, a desetak je jerilica potopljeno, a nakon te tragedije organizatori su uveli rigoroznija pravila sudjelovanja na utrci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.