BBB na Mirogoju zapalili svijeće i pomolili se za žrtve Bleiburške trage­dije

Foto; Narod.hr

Povodom 75. obljetnice Bleiburške tragedije BBB, navijači Dinama, su na središnjoj komemoraciji na Mirogoju posjetili spomenik žrtvama, zapalili svijeće i pomolili se.

Podsjetimo, ove se godina navršilo 75 godina od Bleiburške trage­dije, genocidnog pokolja hrvatskih vojnika i civila. U kolonama marševa smrti pod imenom Križni putovi, išle su ponekad i cijele obitelji, od Bleiburga preko Hrvatske, Srbije, Ma­kedonije sve do Đevđelije. Bleiburg je postao simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističke Titove armije 1945. godine. Iako je samo manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici, ukupan broj žrtava iz redova Hrvata iznosi oko 50 tisuća. Imenom Bleiburški pokolj označavaju se svi pokolji zarobljenika iz tog vremena, bez obzira gdje se dogodili. Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima tijekom sljedećih mjeseci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr