Bivši direktor ruskog antidopinškog laboratorija: Rusiji treba zabraniti nastup na OI

Foto: fah

Bivši direktor ruskog antidopinškog laboratorija Grigorij Rodčenkov, koji je otkrio veliku aferu o sustavnom dopingiranju ruskih sportaša, smatra kako bi Rusiji trebalo zabraniti nastup na olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodčenkov je zviždač koji je razotkrio Rusiju u najvećem dopinškom skandalu na svijetu. Preko noći je postao državni neprijatelj broj 1 u Rusiji, ali i heroj Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) te Svjetske Anti-Doping Agencije (WADA). Zbog svojih otkrića pobjegao je u SAD gdje je ušao u program zaštite svjedoka.

“Pobjegao sam u SAD nakon što su mi prijatelji ‘šapnuli’ kako Rusija planira moje samoubojstvo,” kazao je.

Rodčenkov smatra kako bi se Rusiji trebao zabraniti nastup na OI, ali ne vjeruje kako MOO ima hrabrosti povući takav potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kao bivši ravnatelj ruskog anti-doping centra, objavio sam nesumnjive dokaze o širokom, državnom varanju moje zemlje, nadajući se da će to dovesti do promjena. Očekivao sam reformu sustava, međutim posljednjih tjedana dolaze vijesti kako WADA pokušava pronaći način da se udalji od nalaza vlastitog neovisnog istražitelja.”

Rodčenkov smatra kako je nedopustivo da svega nekoliko mjeseci prije početka ZOI situacija nije jasna.

“Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji su u veljači, a WADA još nije zaključila istragu,” kazao je Rodčenkov koji je još jednom istaknuo kako je bivši ruski ministar sporta, te aktualni predsjednik Ruskog nogometnog saveza Vitalij Mutko sve znao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj bivši šef, Mutko više puta je zanijekao znanje o mojim aktivnostima. Međutim, želim još jednom naglasiti Mutko je sve znao i bio je presudan za uspjeh ruskog doping programa.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.