Bivši Vatreni, Igor Štimac, uoči Azerbajdžana: ‘Mateo Kovačić mora težiti da bude kao Ivan Rakitić’

Foto: fah

Bivši hrvatski reprezentativac i član legendarne generacije Vatrenih koja je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine osvojila brončanu medalju, Igor Štimac, uoči kvalifikacijske utakmice protiv Azerbajdžana na Maksimiru osvrnuo se i na vrijeme kad je bio izbornik Vatrenih. Tada je u reprezentaciji, kako tvrdi, bila konkurencija strašna.

‘Trebao sam ofenzivnu varijantu. I nije me bilo strah staviti Kovu, pokazao je da nema opterećenja, da vlada situacijom. A već u Belgiji se pokazalo da nema razloga ne vjerovati mladima, kada sam stavio Radoševića”, rekao je bivši Vatreni, bivši hrvatski izbornik i bivši igrač Hajduka, Igor Štimac, piše portal 24 sata.

Bilo je to u trećem mjesecu 2013. godine na Maksimiru protiv Srbije. Hrvatska je, podsjetimo, slavila 2:0. Debitirao je Mateo Kovačić, pokazalo se to kao sjajan Štimčev potez s obzirom kako je popularni Kova, danas igrač Chelseaja, briljirao. U četvrtak protiv Azerbajdžana, pod uvjetom da ga u momčad stavi izbornik Zlatko Dalić, Kovačić će imati svoj pedeseti nastup u hrvatskom dresu. Neki će reći da je u tih 49 utakmica Kovačić u hrvatskom dresu mogao i više pokazati, da nije napredovao do razine do koje se očekivalo. Bez sumnje, talent Matea Kovačić nikad nitko nije dovodio u pitanje. Zašto ostaje dojam stagnacije i jeli Mateo Kovačić doista stagnirao jer se dugo vremena, kako u reprezentaciji tako i u Realu, nalazio u sjeni najboljeg igrača svijeta Luke Modrića?

Što o tome kaže Igor Štimac?

”Nije još razvio talent, još očekujem korak naprijed, da se etablira na standardnoj razini. Mora eliminirati prazne rupe, trenutke u kojima jednostavno nestane s terena, kad se ugasi. Mora gledati što Rakitić radi, tu treba težiti da bude kao Rakitić. Mora preuzeti više odgovornosti jer, kad ode Rakitić, on je taj koji će ga zamijeniti”, tvrdi Štimac.

U Realu Kovačić nije igrao, ne previše, no, zato igra u Chelseaju, Sarri mu vjeruje?

”Odlaskom u Chelsea preuzeo je veliki rizik jer engleska liga je fizički napornija od Španjolske. Očekujem da se etablira u Chelseaju, koji je u stagnaciji. Kad je došao u London, Hazard je rekao da je oduševljen jer je dobio nekoga s kim može igrati. Svaka mu čast na trofejima s Realom, ali tamo je bio pričuvna rola. Kroos, Casemiro i Modrić bili su nositelji. U redu, skupio je puno utakmica u Realu, osvajao je trofeje na čemu mu zavidim i čestitam, ali u Chelseaju se mora nametnuti”, zaključio je bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Izvor: narod.hr