Boban: Hrvatska je bila moj san, Jugoslavija je također bila moja momčad – mi smo se protivili režimu, a ne Srbima

Foto: fah

Zvonimir Boban o udaranju milicajca 1990. na Maksimiru za vrijeme utakmice Dinama i Crvene zvezde progovorio je za švicarski Blick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ljudi govore, Boban je udario policajca, ali to je izvučeno iz konteksta. Policajac je tukao mladog dečka i ja to nisam mogao gledati. Od tada se nikada nisam potukao. Nisam ja postao simbol otpora, ne moj udarac. Svi oni ljudi, koji su se tog dana branili, su simboli. To je bio ustanak svih. Ali ja sam bio Boban, Dinamova desetka, to je bila razlika. Mnogi tvrde da sam riskirao tada više nego ostali. To nije istina. Riskirao sam možda svoju karijeru, ali u onom kontekstu, to ne znači ništa”, dodaje Boban, pa ističe:

“Morate razlikovati, mi smo se protivili režimu, a ne Srbima. Mi smo u reprezentaciji bili prijatelji. Nikada nisam imao problema s prijateljima iz Srbije. Čak ni u vrijeme rata. Ne prihvaćam rasizam, rasisti su idioti. Hvala Bogu da je rat završen. Odnosi Hrvata i Srba su danas mnogo bolji.”

“Ako me želite pitati jesam li uvijek sanjao kako pjevam hrvatsku himnu, jesam! Jesam li oduvijek želio igrati za svoju zemlju? Jesam. Hrvatska je bila moj san. Ali Jugoslavija je također bila moja momčad. Uvijek sam za nju davao sve od sebe”, kaže on., prenosi Goal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas živi i radi u Švicarskoj, no još nije naučio njemači jezik.

“Nisam imao vremena, prva godina u Fifi je bila kaotična. Ali naučit ću njemački. Ne želim da mi se djeca smiju za par godina, a i iz poštovanja prema Švicarskoj. Ovdje ima mnogo Talijana, Hrvata i Srba koji me prepoznaju, i poneki Švicarci razgovaraju sa mnom. No, uživam u miru, drugačije je nego u Italiji gdje me svi prepoznaju”, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.