Braća Sinković i Damir Martin ušli u finale SP-a i osigurali Olimpijske igre!

Hrvatsko veslanje imat će dva čamca u A finalima na Svjetskom prvenstvu koje se održava u francuskom Aiguebeletteu, uz branitelje prošlogodišnjeg naslova u dvojcu na pariće, braću Martina i Valenta Sinkovića plasman među šest najboljih izborio je i Damir Martin u samcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Sinković potvrdili su svoju dominaciju u dvojcu na pariće i u svojoj polufinalnoj skupini u Aiguebeletteu, poveli su od samoga starta i mirno kontrolirali situaciju, te ciljem prošli kao prvi u vremenu od 6:10.45 minuta, što je za osam sekundi brže vrijeme od onoga s kojim su pobijedili u svojoj četvrtfinalnoj utrci u četvrtak.

Iza Sinkovića vodila se velika borba za drugo i treće mjesto, koja su također vodila u finale A, a na kraju su kao drugi ciljem prošli Australci James McRae i Alexander Belogonoff (6:12.34), treći su bili Novozelanđani Robert Manson i Christopher Harris (6:12.66), dok su Talijani Giacomo Gentili i Romano Battisti (6:12.96) zakasnili s finišem, te ostali četvrti i veslat će u finalu B.

Braća Sinković u dvojcu na pariće nastupaju od prošle godine, te su osvojili naslove pobjednika Svjetskog kupa za 2014. i 2015. godinu, te naslov svjetskih prvaka lani u Amsterdamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz drugog polufinala plasman među šest najboljih dvojaca na pariće izborili su Nijemci Marcel Hacker i Stephan Krueger, koji su pobijedili s vremenom od 6:10.61, odnosno bili su samo 16 stotinki sporiji od Sinkovića, Litvanci Rolandas Mascinskas i Saulius Ritter (6:11.85), te Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias (6:12.49). Finale dvojaca na pariće na programu je u nedjelju od 13.30 sati.

Damir Martin je u svojoj prvoj sezoni kako nastupa u samcu, nakon raspada našeg trofejnog četverca na pariće u kojemu je veslao s braćom Sinković i Davidom Šainom, te je nakon naslova europskog prvaka osvojenog u Poznanju krajem lipnja u Aiguebeletteu uspio osigurati i nastup u A finalu svjetskog prvenstva.

POLAND ROWING EUROPEAN CHAMPIONSHIPS
On je u svojoj polufinalnoj skupini osvojio drugo mjesto iza sjajnog Novozelanđanina Mahea Drysdalea (36), aktualnog olimpijskog pobjednika iz Londona, te peterostrukog svjetskog prvaka u ovoj disciplini. Martin je u prvoj polovici staze držao peto mjesto, ali je pojačao ritam u drugih 1000 metara i ciljem prošao u vremenu od 6:46.34 minuta mirno kontroliravši situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drysdale je 500 metara prije cilja imao više od tri sekunde prednosti u odnosu na Martina, te je završnicu utrke odradio u laganijem tempu i pobijedio sa 6:45.08, dok je treće mjesto i toj utrci osvojio legendarni Norvežanin Olaf Tufte (39), dvostruki olimpijski pobjednik i Atene 2004. i Pekinga 2008., te dvostruki svjetski prvak (2001, 2003) sa 6:47.85.

Iz drugog polufinala plasman među šest najboljih izborili su Litvanac Mindaugas Griskonis (6:47.35), branitelj naslova svjetskog prvaka Čeh Ondrej Synek (6:50.67) i Kubanac Angel Fournier Rodriguez (6:53.30). Finale samaca na programu je u nedjelju u 14.15 sati.

Plasmanom u A finala braća Sinković i Martin izborili su plasman na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Radonić nastupio je u B finalu lakih samaca, te je zauzeo peto mjesto (7:10.29), odnosno ukupno 11. mjesto na svijetu.

Valent Sinković: Ostvarili smo samo jedan od ciljeva

Branitelji naslova svjetskih prvaka u dvojcu na pariće, braća Martin i Valent Sinković pobjedom u svojoj polufinalnoj utrci plasirali su se u A finale na Svjetskom prvenstvu koje se održava u francuskom Aiguebeletteu, te tako potvrdili svoj odlazak na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru.

“‘Ajmo reći da smo ostvarili samo jedan od naših ciljeva koje smo zacrtali prije dolaska u Francusku, a to je da bez previše stresa doveslamo do finala i osiguramo Olimpijske igre. Zadovoljni jesmo, jer sigurno je privilegija biti dio olimpijske ekspedicije, ali na ovom ne želimo i ne mislimo stati. Svi koji nas poznaju, svjesni su da je sljedeći korak svjetska medalja i to ona najsjajnija. Neće biti lako jer je puno odličnih reprezentacija, ali vjerujem da Martin i ja imamo još dovoljno energije i snage da odradimo ovaj posao do kraja, da osvojimo zlato, a onda da uživamo u svemu ostvarenom”, rekao je Valent Sinković odmah po završetku polufinalne utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Sinković u dvojcu na pariće nastupaju od prošle godine, te su osvojili naslove pobjednika Svjetskog kupa za 2014. i 2015. godinu, te naslov svjetskih prvaka lani u Amsterdamu.

Finale dvojaca na pariće na programu je u nedjelju od 13.30 sati.

Uz braću Sinković, plasman u A finale i odlazak na OI u Rio u petak je osigurao i Damir Martin u samcu u kojemu nastupa od ove sezone, nakon raspada našeg trofejnog četverca na pariće u kojemu je veslao s braćom Sinković i Davidom Šainom. On je u svojoj polufinalnoj skupini osvojio drugo mjesto iza sjajnog Novozelanđanina Mahea Drysdalea (36), aktualnog olimpijskog pobjednika iz Londona, te peterostrukog svjetskog prvaka u ovoj disciplini.

Finale samaca na programu je u nedjelju u 14.15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.