Čak i u Japanu financijski problemi: Proračun za Olimpijske igre u Tokiju smanjen na 17 milijardi dolara

Foto: fah

Organizatori olimpijskih igara u Tokiju 2020. otkrili su u srijedu da su smanjili proračun Igara na 17 milijardi dolara nakon što su se našli na udaru kritika zbog napuhavanja troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do smanjenja je došlo nakon brojnih upozorenja da bi troškovi Igara 2020. godine mogli narasti i do 30 milijardi dolara.

Šef organizacijskog odbora Toshiro Muto kazao je da bi se proračun za cijele Igre mogao kretati između 1.6 i 1.8 trilijuna yena, što je između 15 i 16.8 milijardi dolara.

Za usporedbu, proračun olimpijskih igara koje su u kolovozu održane u Rio de Janeiru iznosio je 12 milijardi dolara, dok je proračun za Igre u Londonu 2012. bio 8.77 milijardi funti, odnosno 13.7 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos proračuna otkiven u srijedu, najkompletniji proračun za OI u Tokiju do sada, rezultat je smanjivanja troškova za neka natjecanja.

Guvernerka Tokija Yuriko Koike, koja je izabrana na tu poziciju ove godine nakon što je obećala smanjenje troškova, izjavila je da će biti ušteđeno oko 40 milijardi dolara razmatranjem lokacija za natjecanja u kanjaku i kanuu, plivanju te odbojci.

Njen prijedlog da se natjecanja u kanuu održavaju 400 kilometara sjeverno od Tokija u prefekturi Miyagi, inače najviše pogođenoj tsunamijem 2011., odbačen je kao preskup pa je ona pristala da ta natjecanja ostanu u Tokiju i da se za njih izgradi potrebna infrastuktura sa manjenim troškovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokio će također izgraditi novi vodeni centar sa 15,000 sjedala, manji i jeftiniji od originalnogh plana za izgradnju centra sa 20,000 sjedala, a prošli tjedan je Koike objavila da će i natjecanja u odbojci ostati u glavnom gradu te da će dvorana potrebna za to biti izgrađena o manjem trošku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.