Čeka li nas nova drama s Francuzima: Kako do kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre?

Foto: fah

Nakon dramatičnog poraza protiv Njemačke Hrvatsku, nažalost, čeka nova drama, i to protiv jednako moćnog, ako ne i moćnijeg, protivnika – Francuske. Ako želi osigurati plasman na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre i pritom ne ovisiti o nikome Hrvatska ne smije izgubiti protiv Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavno, takva je računica, skupo plaćamo neočekivani poraz protiv Brazila za koji smo sami krivi. Nismo smjeli izgubiti od Brazilaca ne samo zato što smo zapravo protiv njih izgubili polufinale nego i zato što nas oni mogu eliminirati i sa Olimpijskih igara, a da one još nisu ni počele.

Naime, ako Hrvatska pobjedi Francusku ili osvoji bod sigurno putuje u Hernin, pitanje s kojeg mjesta, hoće li tamo osigurati peto ili sedmo mjesto. Za peto mjesto Hrvatska će sigurno igrati ukoliko svlada Francusku, ako osvoji bod također će igrati za peto mjesto pod uvjetom da Španjolci ne dobiju Nijemce.

Što u slučaju poraza…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što ćemo u slučaju poraza, koji je, nažalost, s obzirom na psihološki trenutak u kojem se nalaze hrvatski rukometaši poslije derbija i šokantnog poraza od Nijemaca, realan? U tom slučaju će Hrvatska ovisiti o drugima, više ništa ne bi tada bilo pod našom kontrolom. Naime, u slučaju poraza Hrvatska bi ostala na četiri boda, tada će Hrvatska ovisiti o ishodu utakmice Njemačke i Španjolske, ali i o rezultatu utakmice Brazil – Island. Male su šanse da bi Island u ovakvom stanju i u ovakvoj utakmici mogao pomoći Hrvatskoj.

Ako bi Španjolci svladali Nijemce ili osvojili bod, a ako bi Brazilci dobili Islanđane Hrvatska bi pala na peto mjesto. Tada bi za Hrvatsku Olimpijske igre bile završena priča, što bi bila prava sportska katastrofa. Hrvatska je, podsjetimo, dvostruki olimpijski pobjednik.

No, ako Brazil dobije Island, a Španjolska izgubi od Njemačke tada će se zatvoriti krug od tri reprezentacije Hrvatska – Brazil – Španjolska, u tom krugu najlošiji bi bili Brazilci. Hrvatska bi u jednom takvom raspletu zadržala četvrto mjesto i borila bi se za sedmo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre. Dakle, nakon što su nas uz pomoć sudaca pobijedili moramo navijati za Nijemce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji još jedna minimalna šanse za Olimpijske igre, naime, ako ne uspijemo na ovom turniru i ne osiguramo kvalifikacije jedini put do OI vodi preko Europskog prvenstva, koje se igra idućeg siječnja. Na Europskom prvenstvo za Olimpijske igre Hrvatska bi morala osvojiti zlato – samo zlatom se ”kupuje” karta za Tokio.

Podsjetimo, utakmice za plasman od petog do osmog mjesta na rasporedu su u subotu 26. siječnja – za sedmo mjesto u 17 i 30 sati, a za peto mjesto u 20 i 30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.