‘Za njih je Svjetsko prvenstvo završeno’: Hoće li danski suci koji su oštetili Hrvatsku protiv Njemačke ipak biti kažnjeni?

Foto: fah

Krovna svjetska rukometna organizacija IHF najavila je istragu protiv hrvatskog izbornika Line Červara, i ne samo njega, zbog tvrdnje da su suci pokrali Hrvatsku u odlučujućoj utakmici na Svjetskom prvenstvu protiv Njemačke. Červar je bio izuzetno oštar te je, između ostaloga, rekao da suce treba odmah eliminirati sa turnira i strpati ih u zatvor zbog serije loših odluka donesenih u korist domaćina. Iz IHF-a su odlučili reagirati. Kazne će nakon istrage vrlo vjerojatno uslijediti, iako su suci priznali pogrešku na štetu hrvatske reprezentacije. Nažalost, to priznanje neće biti velika utjeha za Hrvate.  Predsjednik IHF-a je poručio kako Hrvati nisu pravedni kad optužuju suce, uz dodatak ”ljudski je griješiti.” Točno, ljudski je griješiti, ali zašto posljednjih godina gotovo uvijek u korist bogatih, ”velikih”, a na štetu Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, danski sudački par, Mads Hansen i Martin Gjeding, mogli bi ipak biti kažnjeni, iako, naravno, neće završiti u zatvoru? Naime, možda je doista danski sudački par sudio u utakmici Hrvatska – Njemačka svoje posljednje minute na ovom SP-u u Njemačkoj i Danskoj? Zapravo, to nikoga i ne čudi, odradili su posao, oni koji su ”trebali” biti u polufinalu su u polufinalu i sad će se malo pošteno…

Rukometni stručnjaci koji su gostovali na programu TV 2 Sport, kako smo već i pisali, ustvrdili su da danski suci vjerojatno neće više suditi na SP-u.

”Nisam siguran kako će IHF reagirati, ali puno je primjera u kojima su krucijalne pogreške onemogućavale sucima da nastave rad. Nažalost, tu se upliće politika, a posljedica je da se stručni ljudi šalju kućama. Osim uplitanja politike to je i oblik zaštite u smislu sprečavanja pogrešaka koje bi se mogle dogoditi”, kazao je stručni komentator Bent Nyegaard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složio se s njim i bivši reprezentativac Danske, Claus Jakobsen. Naime, on vjeruje da sudački par Gjeding-Hansen više neće suditi na ovom prvenstvu.

”Danski sudački par je sigurno u ovom trenutku pod velikim pritiskom. Zato će im se biti zaista teško vratiti u utakmice koje su pred njima, a one su od vitalnog značaja. Na njima je strahovit pritisak i zato mislim da je minimalna šansa da će dalje suditi. Sudili su izvrsno, ali u potpunosti se slažem s Hrvatima po pitanju one situacije. Inače, imali su kontrolu nad borbenom utakmicom svih 60 minuta i puno isključivali njemačke igrače”, rekao je bivši poznati rukometaš.

Bent Nyegaard je na kraju zaključio: ”Misli li netko da se moglo suditi bolje slobodno pronađe suce koji bi to mogli. Utakmica je bila teška za suđenje, a oni su posao odradili odlično. Ipak, ono što se dogodilo ne možete ostaviti iza sebe…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatima, nažalost, mala utjeha, pa čak ni satisfakcija s obzirom kako će konačnu riječ ipak imati IHF, a baš je, kako smo spomenuli, IHF najavio istragu protiv Červara i još trojice Hrvata. Navodno će provjeriti sve optužbe hrvatskog izbornika i onda donijeti odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.