(FOTO) Četvrtfinale protiv Srbije: Hrvatska košarkaška reprezentacija na krilima Šarića pobijedila Litvu!

Foto: fah

Sjajnom igrom hrvatski košarkaši svladali su Litvu, pobijedili je prvi put na velikim natjecanjima te izborili četvrtfinale protiv Srbije, dakle, na krilima junaka utakmice, Darija Šarića, izabranici Aleksandra Petrovića izbjegli su Amerikance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Hrvatska je protiv Litve bila fantastična posebno u drugom poluvremenu, no, za pobjedu protiv istočnih susjeda trebati će još više, budući kako se Srbija polako, ali sigurno, diže u formi kako turnir odmiče, pogotovo se to odnosi na Teodosića.

Foto: fah
Foto: fah

S obzirom da Hrvatska dosad, baš kao i Litvu, Srbiju nije uspjela pobijediti na velikim natjecanjima možda je ova generacija, koja pokazuje ogromnu količinu sportske drskosti, predodređena za povijesnu pobjedu i plasman u polufinale Olimpijskih igara nakon punih 24 godine?

Foto: fah
Foto: fah

Uoči početka olimpijskih igara priželjkivao se plasman u četvrtfinale, no Hrvatska je društvu brončanih iz Londona i aktualnih europskih prvaka Španjolaca, europskih doprvaka Litve, domaćina Brazila, te uvijek neugodne Argentine gotovo senzacionalno osvojila prvo mjesto u skupini. Hrvatskoj je sada otvoren put do finala jer u njezinom dijelu ždrijebu nema američkog ‘Dream Teama’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Hrvatski košarkaši su i prije utakmice protiv Litve osigurali plasman u četvrtfinale. Pomogao nam je Brazil koji je porazio Nigeriju i tako nas doveo u poziciju da ne možemo biti slabiji od četvrtog mjesta. No kako je Španjolska pobijedila Argentinu, hrvatska reprezentacija je došla u poziciju da može biti prva ili četvrta. Pobjeda protiv Litve je donosila prvo mjesto i Srbiju u četvrtfinalu, a poraz četvrto mjesto i četvrtfinalni ogled protiv Amerikanaca.

Foto: fah
Foto: fah

Odabranici Aleksandra Petrovića dobro su otvorili susret. Vodili smo 3-0, 5-2 i 7-4. No, Litva potom radi seriju 17-4 i bježi na velikih plus 10 (21-13). Čak pet izgubljenih lopti i dobro čuvani Bojan Bogdanović koji je promašio tri šuta doveli su nas u probleme. No, drugu četvrtinu hrvatska reprezentacija je odigrala napadački sjajno. Proradio je Šarić, odlični su bili Planinić, Babić i Hezonja i od minus osam, stigli smo do plus šest na poluvremenu (47-41). I to bez zapaženijeg učinka Bojana Bogdanovića. Litvu su od još većeg potonuća držale trice, šest u prvom poluvremenu.

Foto: fah
Foto: fah

Na otvaranju treće dionice Hrvatska je imala i 11 koševa prednosti  (52-41, 57-46), no fantastičnim nastavkom pobjegli smo Litvi na velikih 22 koša viška (75-53). Proradio je i Bogdanović, Šarić nastavio u visokom ritmu uz sjajnu role Simona i ostatka momčadi. Nažalost, uslijedile su krizne minute. Litva je na otvaranju posljednje četvrtine smanjila zaostatak na 13 koševa, a pet minuta prije kraja i na minus 11 (80-69). No dva Bogdanovićeva realizirana slobodna bacanja i Simonova trica primirili su nalet Litavaca. U samoj završnici utakmice hrvatski košarkaši ‘opijeni’ uvjerljivim vodstvom umalo su sve prosuli. Minutu prije kraja Litva je smanjila na 77-85, a nakon još jedne naše izgubljene lopte Litva je 43 sekunde prije kraja smanjila na šest koševa zaostatka (79-85). Srećom, više od toga nije išlo.veliki uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku su do velike pobjede predvodili Bojan Bogdanović sa 22 koša, Krunoslav Simon sa 19 koševa, 10 skokova i četiri asistencije, Dario Šarić sa 18 koševa i šest skokova i Darko Planinić sa 10 koševa, dok su kod Litve najefikasniji bili Mantas Kalnietis sa 26 i Paulius Jankunas sa 18 koševa.

HRVATSKA – LITVA 90-81

HRVATSKA: Babi 9ć, Krušlin, Stipčević, Simon 19, Hezonja 6, Šarić 18, Ukić, Planinić 10, Bilan 8, Šakić, Arapović, Bogdanović 22

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LITVA: Kalnietis 26, Juskevicius, Maciulis 6, Seibutis 7, Sabonis 2, Kavaliauskas, Jankunas 18, Javtokas, Valanciunas 13, Kuzminskas 3, Grigonis 6, Kariniauskas

ŠUT UKUPNO: Hrvatska 32-60 (53 posto), Litva 32-67 (48 posto).  ŠUT ZA DVA: Hrvatska 21-41 (51 posto), Litva 21-39 (54 posto). ŠUT ZA TRI: Hrvatska 11-19 (58 posto), Litva 11-28 (39 posto). SLOBODNA BACANJA: Hrvatska 15-18 (83 posto), Litva 6-8 (35 posto). SKOK: Hrvatska 37 (31+6), Litva 27 (22+5). ASISTENCIJE: Hrvatska 17, Litva 22. IZGUBLJENE LOPTE: Hrvatska 15, Litva 11. OSVOJENE LOPTE: Hrvatska 6, Litva 8. BLOKADE: Hrvatska 0, Litva 2. PREKRŠAJI: Hrvatska 14, Litva 20.

Hrvatska – Litva 90:81

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.