Cibona pobjedom protiv C. zvezde u finalu ABA lige i izborila Euroligu

Košarkaši Cibone izborili su plasman u finale regionalne ABA lige nakon što su u prvom polufinalnom susretu Final Foura u Beogradu pobijedili Crvenu zvezdu 75-70 te tako osigurali i plasman u Euroligu iduće sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibona je odigrala tri i pol briljantne četvrtine, a potom u posljednje tri minute umalo sve uprskala. Ipak u dramatičnoj završnici ‘vukovi’ su iščupali jednu od najvažnijih pobjeda posljednjih godina. Cibonu su do velikog uspjeha predvodili sjajni Jerel Blassingame sa 28 koševa i 9 asistencija, te Dario Šarić sa 21 košem, 15 koševa i 6 asistencija.

U drugom polufinalnom susretu u petak u 20.00 sati sastaju se Partizan i Cedevita, a finale je na rasporedu u nedjelju. Ukoliko pobijedi Cedevita, Hrvatska će iduće sezone imati čak dva predstavnika u Euroligi.

Crvena zvezda je osvojila prvo mjesto u regularnom dijelu sezone i bila je veliki favorit uoči današnjeg ogleda. No hrvatski sastav je odigrao sjajno i posve zasluženo je ostvario veliku pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibona je sjajno otvorila utakmicu iskoristivši nervozu domaćeg sastava i vrlo brzo je ušutkala oko 10.000 gledatelja u Kombank Areni. ‘Vukovi’ su do prve osjetnije prednosti došli u šestoj minuti kada su poveli 11-5. Dvije minute kasnije bilo je i plus 12 (17-5). U posljednjim minutama prve dionice Crvena zvezda se pribrala i serijom 10-4 smanjila na 21-15. Odličnu igru Cibona je nastavila i u drugoj dionici tijekom koje je imala i 15 koševa viška (38-23), no na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 38-27.

U prvom poluvremenu sjajni su bili Dario Šarić sa 12 koševa i osam skokova, te Jerel Blassingame sa 10 koševa i šest asistencija. Crvena zvezda je u prvom poluvremenu imala svega 26 posto šuta iz igre, a promašivši čak 14 od 15 trica. Jedini igrač koji je beogradski sastav držao na životu bio je Jaka Blažič postigavši 15 koševa.

Cibona je u visokom ritmu nastavila i u trećoj dionici. U 25. minuti zagrebački sastav je imao gotovo nestvarnih plus 19 (50-31). Zvezda je ipak do kraja treće dionice uspjela smanjiti na 61-45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih 10 minuta Cibona je ušla s velikih 16 koševa razlike, međutim Crvena zvezda je posljednju četvrtinu otvorila serijom 10-0 smanjivši zaostatak na 61-55. Cibona je prvi koš u zadnjoj dionici zabila tek nakon četiri minute igre, a bila je to trica Blassingamea. Odabranici Slavena Rimca malo su pribrali i kada se u posljednje dvije minute ušlo s Ciboninim vodstvom 69-59 činilo se kako je pitanje pobjednika riješeno.

No, tada je uslijedila drama. Cibona je izgubila tri lopte u nizu, pa je Zvezda 1:50 prije kraja smanjila na samo četiri koša razlike (69-65). Blassingame je 90 sekundi prije kraja realizirao dva bacanja za 71-65, no u idućem napadu je Katić smanjio na 71-67, a nakon promašenog napada Cibone, Simonović je zakucao za 71-69. Cibona je izgubila još jednu lotu, zatim je Šarić 37 sekundi prije kraja promašio oba bacanja, da bi Jenkins realizirao jedno bacanje za 71-70. Blassingame je 25 sekundi prije kraja realizirao dva bacanja za 73-70, a nakon što je domaćin promašio tricu Rozić je zapečatio pobjedu ‘vukova’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.