Šeparović: Josipovićeva i Mesićeva ideja – Crna Gora nije ratovala s Hrvatskom

Foto: Narod.hr

Prva pravomoćna osuđujuća presuda za ratne zločine nad Hrvatima u Morinju pozitivna je pojava, kojom Crna Gora pokazuje bolje lice nego što to čini Srbija, smatra predsjednik  Hrvatskog žrtvoslovnog društva i profesor emeritus Pravnog fakulteta u Zagrebu Zvonimir Šeparović  i dodaje da su ipak izrekli presude, koje doduše nisu stroge i nisu primjerene jer su zločini bili teški, no ipak proglašeni su krivima što je samo po sebi dobro.

“Ono što je problem je naša pozicija prema Crnoj Gori, koja je izostavljena iz tužbe koju smo podnijeli 1998. godine protiv Jugoslavije-Srbije i Crne Gore za genocid pred međunarodnim sudom pravde koji sudi državama”, rekao je Šeparović za narod.hr.

“Tužba koju sam podnio kao ministar pravosuđa Vlade Republike Hrvatske 1999. godine, izmijenjena je, ja kažem okljaštrena, nakon što smo izgubili izbore 2000. godine. Tada su Šimonović i Josipović s tadašnjim ministrom pravosuđa u Račanovoj Vladi, izmijenili tužbu na način da su izostavili Crnu Goru, ostala je samo Srbija. To je šteta”, zaključio je Šeparović.

“Oni su se ponašali onako kako je tvrdio Stipe Mesić, koji je rekao da Crna Gora nikada nije ratovala s Hrvatskom. Što nije točno, jer 1806. godine, u vrijeme Napoleona, Crnogorci su se priključili Rusima koji su bili tu u ovom prostoru našeg Jadrana i napali su te išli su u pljačku po Konavlima koji je čisti hrvatski kraj”, podsjetio je Šeparović.

“U drugom svjetskom ratu oni su čini zločine, kako najbolje pokazuje i ova presuda koja je izrečena Crnogorcima za zločine nad Hrvatima”, zaključio je Šeparović i dodao da je to nešto dobrodošlo, ali i potvrda da se nije smjelo odustati od tužbe za Crnu Goru jer su oni stvarno ratovali na području Dubrovnika oni su pucali po gradu koji je zaštićen od UNESCO-a, oni su prema onome što je izrečeno u ovoj presudi, zatvarali Hrvate i izložili su ih teškom teroru, nasilju, torturi.”

Šeparović je zaključio da imamo dvostruku sliku. S jedne strane: tu je ta presuda, s druge strane, Hrvatska je odustala od toga da njih kao državu Crnu Goru tuži pred međunarodnim sudom koji sudi državama u Haagu”, rekao je Šeparović.

“Tu se pokazuje kolika je velika šteta da je došlo do tog mijenjanja tužbe Vlade RH protiv Srbije i Crne Gore. Inače, možemo se nadati da će takvih postupaka biti još, da će presude biti primjerenije zločinima, onda ćemo reći da je Crna Gora demokratičnija od Srbije, da uvažava međunarodne standarde te da kažnjava svoje krivce”, kazao je Šeparović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr