Ćiro o Superligi: ‘Siguran sam da će shvatiti da se sve mora vratiti na ono što nogomet čini značajnim i popularnim’

Foto; snimka zaslona

Svijet nogometa bruji nakon što je objavljeno da se osniva elitistička Superliga na inicijativu 12 najbogatijih europskih klubova. Otvorili su time sukob s UEFOM i FIFOM. Posve je jasno da je na prvome mjestu profit. Je li novonastala situacija konačna potvrda da se nogomet ne igra zbog navijača, tema je Otvorenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Balog, sportski komentator HRT-a, komentirao je zadnje informacije da Chelsea i Manchester City nappuštaju Superligu.

– Nakon svih silnih pritisaka Chelsea je prvi popustio. Navijači su danas izašli ispred klupskih prostorija i prosvjedovali. Na razini namjera su i Atletico Madrid, Manchester City i Barcelona, koja nije niti potpisala ugovor. Počela su prva povlačenje i možda ta ideja prije padne nego je uopče počela priča, rekao je.

Amra Peternel, članica Uprave GNK Dinamo i članica Izvršnog odbora ECA-e, rekla je kako je vrlo izvjesno da bi cijeli projekt Superlige mogao propasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da iz minute u minutu stižu nove vijesti. Također, je potvrdila da je Chelsea prvi popustio i zatražio dokumentaciju da se izađe iz Superlige.

Istaknula je i da klubovi osnivači Superlige večeras imaju sastanak.

Miroslav Ćiro Blažević, rekao je da ljudi koji vode te velike klubove nisu bezazleni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Dovoljno su inteligentni da su shvatili da je njihov projekt utopija i siguran sam da će sutra shvatiti da je to kompromitirana ideja i da se sve mora vratiti na ono što nogomet čini značajnim i popularnim. Nogomet pripada publici, rekao je Ćiro Blažević, dodavši da su ušli u avanturu koja nije mogla dugo trajati.

Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak, rekao je kako će sada vrlo vjerojatno nastupiti skupljanje čahura, ali da ta ideja neće nestati.

– Ona će tinjati i pokušat će se opet pojaviti u drugom obliku. S jedne strane to je igra moći između tih klubova koji smatraju da trebaju upravljati procesima i regulatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako je Perez očigledno gledao na čitavu priču kao na računovodstvenu financijsku operaciju i da je zanemario ono što predstavlja emotivnu vrijednost nogometa i odnosa među ljudima.

Robert Matteoni, novinar Sportskih novosti, rekao je da Florentino Perez već u svom prvom mandatu 2000-tih godina bio sklon elitizaciji nogometa.

– Mislim da je on čovjek koji osim što ima 75 god,možda je bio najiskreniji. Otišao je u jednu sferu nogometa kojoj pripada. On tako vodi Rela Madrid ta vokacija ga je dovela do toga da mu klub ima preko milijardu i nešto eura dugova, a istovremno gradi stadion od 600 milijuna eura. Također, iz pouzdanih informacija pregovara s Kylianom Mbappeom, igračem koji bi mogao koštati 200-300 milijuna eura. Povodi za Supeligu bili su “jeftini” – zaraditi veliki novac i podmiriti troškove koji su nastali i prije pandemije koja je došla kao generator povećanja cijena i manjka prihoda koji su ih doveli pred zid, rekao je dodavši da je Superliga komercijalni posao koji ne može uspjeti.

Blažević je rekao da je Perez evidentno u financijskim problemima i da je u ovoj akrobaciji tražio slamku spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ne vjerujem da ni on sam neće shvatiti kako je to utopija i da tu nema ništa, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.