Ćiro mjesec dana prije smrti: Umrijet ću nesretan što nismo osvojili Svjetsko prvenstvo 1998. godine

ćiro blažević
Foto: fah

Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u veljači dan prije 88. rođendana. Nogometni svijet pustio je puno suza za “trenerom svih trenera”, koji je nekoliko tjedana prije smrti dao intervju za Arenusport u emisiji bivšeg nogometaša Marija Stanića (50).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dijagnoza mi je grozna, imam pet metastaza na kostima i hvala Bogu, za veliko čudo, još me nije počelo boljeti. To zna biti nepodnošljivo bolno, ali neću misliti na to, nisam dobro. Tebi ću reći, pred ovako velikim auditorijem, bio si nešto posebno za mene. Kao trener sam imao kriznih trenutaka, ali sam uvijek znao da mogu računati na tebe”, rekao je Ćiro, prenosi 24sata.

Ćiro je predvodio Vatrene u pohodu na legendarnu broncu na SP-u 1998. godine. Ipak, on i Stanić složili su se – ta generacija je morala uzeti zlato.

“Morali smo biti prvaci. Umrijet ću nesretan jer nismo bili prvaci svijeta. Taj koncentrat talenta kojeg sam imao, sebe optužujem, morao je biti prvak svijeta! Jedan od drugog ste bili bolji. Nevjerojatno je što smo bili treći, pobijedili smo Nizozemce koji su bili najbolja ekipa prvenstva. ‘Švabe’ smo zgazili 3:0. Ne mogu zanemariti i da je to bio veliki uspjeh. Bili smo mlada država, a reprezentacija je pokazala da Hrvatska više nije anonimna zemlja. Bili smo treći, ali po izboru Uefe imali smo prvog trenera i golgetera, imamo razloga biti zadovoljni, iako ćemo uvijek žaliti”, rekao je.

Stanić je bio najbolji strijelac belgijske lige, ali Ćiro je za njega imao druge zamisli. Stavio ga je na poziciju bočnog igrača u obrani zbog čega su se često svađali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne mogu reći koliko sam sretan što si nasuprot mene. Sjećam se svih naših problema, ali sam znao da te Bog obdario inteligencijom. Onaj koji te vodi mora učinit sve da stekne tvoje povjerenje. Da nije bilo tebe u sjeni da radiš onaj crnački posao, mi nikad ne bi bili treći. Hvala ti”, poručio je Ćiro Staniću.

> Hitrec: Evo zašto Miroslav Ćiro Blažević zaslužuje mjesto u Aleji velikana

Ćiro je bio popularna figura među mladim ljudima. Čak i u najstarijim danima veselo bi ih pozdravio i pozirao s njima za fotografiju. Uvijek bi imao vremena za njih, ali i poruku mudrosti.

Ističe da se njegova “formula za uspjeh” sastoji od šest faktora. To su talent, motiv, karakter, inteligencija, mukotrpan rad i ambijent, a u sreću nije vjerovao.

“Uistinu sam imao jedan trnovit put. Upozorit ću sve mlade ljude, bez žrtve i samoodricanja teško ćete napraviti karijeru. Moj životni motiv bio je kako izaći iz sirotinje. U mladosti sam imao problem ručka, večere, a da ne govorimo o oblačenju. Cijelu zimu u Travniku proveo sam u flanelnoj košulji, jer nije bilo džempera. Mnogi mladi ljudi kažu da vrijeme ide. Odjednom se niste osigurali jer niste shvatili da trebate raditi i učiti”, poručio je Ćiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je potrebno u mladosti razmišljati o poznim godinama.

“Danas imam situaciju gdje lakše podnosim bolest, starost i sve ono što s njom dolazi. Starost je nemilosrdan dio života o kojem moraš razmišljati kako bi ti bila lakša. Nikad te ne treba biti sram raditi. Sramota je ukrasti. Komuniciram mladim ljudima da bez žrtve i spremnosti ne mogu uspjeti. Prepreke su normalne u životu mladog čovjeka, ako nemate volje da idete dalje, evolucija je i velike umove bacite sa strane. Imam sekretara za mobitel, ali ja si ga mogu priuštiti! A vi mladi morate sve to savladati da egzistirate. Ja sam bio metlar, a danas upalite stroj”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.